2023 06 21 14 15 35

Мракобесие: Охридската Архиепископия ще организира протест срещу равенството между половете

MK

На 29 юни 2023 г. Охридската Архиепископия (ОА) ще организира „протест за достойнство, свобода и защита на основните религиозни права в Скопие. Поводът за протеста е неприемането на предложенията по проектозаконите за актовете за раждане и за равнопоставеността на половете“, съобщава официалния сайт на Охридската Архиепископия (Сръбска Патриаршия).

Всъщност това е протест на мракобесието, на обскурантивизма – протест срещу правата и достойнството на човека и равенството на половете. Протест, който иска жената да не бъде равна на мъжа, а човешко същество „по-долу“ от мъжа. Жената не нито слугиня, нито домакиня. Тя е равна на мъжа и сама определя своето житие и битие. Въпросът е: Дали тази Църква знае, че сега е 21 век, а не 16 век? Религиозните организации и църкви нямат право да налагат мнението си в едно светско мултикултурно и мултирелигиозно общество, което се стреми да стане част от Европейския съюз, където подобни ретроградни идеи са заклеймени завинаги! Дори никой не се сеща за тях, защото са останали в миналото.

„На вчерашното си редовно заседание Светият Синод на ОА изрази особено съжаление и загриженост, че съответните институции пренебрегнаха „Изявлението на всички религиозни общности“, които представляват 95 процента от населението, и не приеха предложенията по отношение на законопроектите за актовете за раждане и относно равенството между половете. Напротив, те продължават процедурата в съкратен вид за всички парламентарни филтри, за пълното приемане на тези закони, за които още веднъж апелираме да се оттеглят от процедурата, защото представляват сериозна заплаха за обществото, особено за неговото основна клетка – семейството“, се казва в съобщението на ОА.

„Синодът следи внимателно развитието и активния натиск за приемането на тези закони и преценява, че в тази ситуация семейството трябва да бъде защитено и защитено и преди всичко децата“. Няма как да говорят за семейство хора, които нямат семейства, както и за деца – хора, които отричат правата на детето, което според тях е безправно и не може да се защитава от неадекватното и вредно поведение на фанатизирани родители.

„Призоваваме в тази борба за достойнство, свобода и защита на основните религиозни права да се присъединят вярващите хора, граждански сдружения, организации и всички съмишленици, за да защитим нашата вяра и традиция от опита за нейното „изкореняване“, споменат в чл. 23 т. 5 от проектозакона и да излязат на мирен протест пред катедралата „Свети Климент Охридски“ в Скопие на 29 юни 2023 г. от 18 часа срещу приемането на тези закони“, заключава Синодът.

Повечето от т.нар. „традиции“ са дискриминиращи, унизителни и антихуманни, но въпреки всичко от Синода на ОА настояват за тях, защото просто са „традиции“…