Hwratgerfsd

БПЦ изгуби един от своите спонсори от подземния свят – Ангел Христов. Изпрати го със специални почести

Българската Православна Църква изгуби ценен спонсор от подземния свят, мафията – един от многото такива, които даряват мръсни пари, за да „изкупуват“ греховете си, за което някои български духовници широко отварят пазвите си. Близки и познати на Ангел Христов се събраха вчера в Катедралния Храм Св. Георги в Дупница за поклонение.

За смъртта на Христов, известен като единия от „Братя Галеви“, стана ясно на 3 юни. Той и съдружникът му Пламен Галев се издирваха с червена бюлетина от Интерпол в продължение на 11 години. За тях беше известно, че са сковали града от страх, натрупвайки парите си с рекет, изнудвания и заплахи. Досега се смяташе, че двамата са извън страната. След аутопсия тялото бе върнато на близките, за да могат да го погребат.

Освен семейството му, в църквата дойде и жената до Пламен Галев. За опелото в Дупница пристигна и Златомир Иванов с прякор Баретата. Минути преди 16 часа започна и погребението на Ангел Христов, който бе положен в „Алеята на църковните настоятели“ на храма.

Геле, както са наричали приживе Ангел Христов, бе изпратен от близките си, бивши колеги от ЦСБОП, приятели, мутри и престъпници (вкл. Златко Баретата, Васил Каплата, Апостол Чакалов-Тоци, ), бившия кмет на града Атанас Янев, както и общински съветници. Паркингът пред храма се оказа затворен и на него спираха само автомобилите на близките на починалия. Останалите граждани не бяха допускани нито на паркинга, нито вътре в храма, което е абсолютно недопустимо. Забранено е и не съществува основателна причина храм да бъде затварян за вярващи, освен ако няма някаква болестна инфекция или ремонт по храма, или е извън работно време.

Специално заради опелото на Христов, общината е накарала служителите от отдел „Чистота“ да почистят тревите около храма, но това според някои е станало по поръчка на Архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, приближен до мафията, обвързан с много престъпници от миналото, вкл. обвързан и той и негови роднини с политическа партия „ГЕРБ“.

Местният свещеник отец Добри призна, че рядко се случва погребение на гражданин да се извършва в катедралата. Тоест това е само за „специални хора“, за които Паликарски е дал благословията си.

Между другото стана ясно, че Галеви са били църковни настоятели на катедралата в Дупница. В БПЦ в повечето случаи позициите на църковни настоятели се заемат от богати хора с влияние и власт, на които църквата разчита да дават щедро пари. Не за милосърдна или друга църковна дейност, а по принцип за луксозен живот на конкретния духовник, който служи в съответния храм. Въпреки че изискването на устава на БПЦ е църковните настоятели да бъдат православни християни с примерен благочестив живот.

Паликарски каза, че от близо 10 години насам, или от последната присъда срещу Галеви – когато те преди да влязат в затвора, изчезват от страната и са обявени за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол – Ангел и Пламен вече не са църковни настоятели. „Но все пак е достойно да се изпрати един човек, и то българин, с големи букви.“ „Приятел, добър човек беше Ангел Христов. Казвам го като приятел, който е видял само добро от тях. Да са живи и здрави семейството и децата му, а на него – Царство Небесно.“, каза архиерейският наместник на Дупница.

В Българската Православна Църква е по-често срещано да се почитат престъпници, които дават пари за „опрощение“ на греховете им, а оттам и за личния лукс на духовници, но не и да се почитат хора, които са полезни на обществото, като лекари, пожарникари, хора на културата, науката и прочие. С колко пари може да се подкупи съвестта на един свещеник на Българската Православна Църква, за да каже за един от най-известните престъпници и бандити в българската история, че е „добър човек“.

Интересното за отец Паликарски е, че той освен свещеник, е и бизнесмен – в нарушение на Свещените Канони и Устава на Българската Православна Църква. Паликарски от 2012 г. е собственик на кафе-аперитив, фирма „ГЕОРГИ ПАЛИКАРСКИ – ВОДОЛЕЙ“ с адрес на управление, според Търговския регистър, село Яхиново, Община Дупница, бул./ул. Васил Левски № 26. Предмет на дейност: покупка на стоки или други вещи с цел продажба в първоначален, преработен или обработен вид, производство на стоки с цел продажба, оказионна, комисионна, спедиционна, складова, лизингова дейност на търговско представителство и посредничество, превозна, хотелиерска, туристическа, рекламна, информационна, програмна, импресарска дейност, дърводелски услуги, сделки с интелектуална собственост, производство на филми, видео и звукозаписи, откриване и експлоатация на кафе-аперитив, ресторантьорство, покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, външнотърговска дейност.

На 3 юли 2022 Белоградчишкият Епископ Поликарп посети катедралата в Дупница, където награди с духовно отличие „ставрофорен иконом“ отец Георги. Той дори му благодари за „досегашните трудове в полза на духовното и материално въздигане на Дупнишкото архиерейско наместничество“, макар това да става с нечисти пари, давани от престъпници, преди това вземани от обикновените хора чрез изнудвания, рекет, заплахи и тормоз.

Doxologia Infonews изисква от Софийска Митрополия отец Георги Паликарски да бъде понижен или отстранен от служба. Недопустимо е духовник да има такива близки отношения с престъпния свят, както и да се занимава с бизнес. Ако Софийска Митрополия не се ангажира с този казус в полза на Свещените Канони и Устава на БПЦ, това би означавало, че тя има съучастие и личен интерес, вероятно финансов, в делата на Паликарски. Призоваваме също така вярващите в Дупница да не посещават храмовете в града, за да не бъдат съучастници в това аморално и притивоцърковно поведение на архиерейския наместник, докато той не бъде санкциониран.