2023 05 17 17 53 20

Хомофобия и омраза от Църквата на Грузия: Някои грузинци отбелязаха Деня на семейството в Международния ден срещу хомофобията

ELGE

Вчера на 17 май 2023 г., когато светът чества Международния ден за борба срещу хомофобията, трансфобията и бифобията, една част от грузинците под ръководството и организацията на Православната Църква на Грузия отбелязаха т. нар. Ден на семейството.

От 2014 г. по инициатива на Патриарха на Грузия Илия II, този ден е посветен на институцията на семейството, която е един от основните стълбове на грузинското общество.

Грузинският Патриарх изкуствено установява този ден, за да може да противопостави една част от грузинците срещу LGBT общността, тъй като 17 май е Международен ден срещу хомофобията, трансфобията и бифобията.

По този начин, Грузинската Църква поставя линии на омраза, разделение и противопоставяне в грузинското общество. Междунароният срещу хомофобията е установен през далечната 1990 г. за да се чества по целия свят и да премахва всякакви огнища на омраза и разделения в едно общество.

Патриархът на Грузия можеше да избере друга дата за деня на семейството. Действията на Патриарха показват умишлена провокация и създаване на омраза срещу хомосексуалните хора. Със сигурност тези действия нямат нищо общо с любовта на Христос и Неговата Църква.

Всяко едно действие, което разделя дадено общество няма нищо общо с Христос, който обединява хората.

Жителите на Тбилиси абсолютно планирано имаха удоволствието да посрещнат иконата на Богородица от „Ацкури“, пред която беше отслужен молебен в Храма на Свети Георги.

След края на чинопоследованието духовенство и хора в литийно шествие и държащи икони и транспаранти с лозунги в подкрепа на институцията на семейството се отправиха към Катедралния Храм Света Троица, където беше извършено доксология и параклис с десетки деца, които под строй, държащи свещи в ръце изпълняваха църковни песнопения.

Както заявява Патриаршията на Грузия в официалното си съобщение, „Грузия е традиционна страна и, както в други традиционни страни, и тук силата на институцията на семейството има специална тежест и значение; затова обществото винаги я празнува с голяма радост“.