52874827590 6b9f819c97 K

Олигарси и масони зарадваха с нов палат Пловдивския Митрополит Николай

Гледката от Джамбаз тепе е може би една от най-красивите за Пловдив – пред вас са ширещите се Родопи, поне три от другите тепета, центърът на града, един от главните булеварди в града. И въпреки, че се намирате в средата на града, атмосферата е мирна и толкова отдалечена от всичко останало под нея, че е сякаш е на километри разстояние.

С други думи, идеална е за резиденция и храм. Пловдивският Митрополит Николай откри и двете в събота, на Гергьовден, 6 май 2023, с пищно тържество и служба, на които бяха поканени гражданите на Пловдив, но чиито официални гости бяха няколко човека, които трудно можеш да видиш заедно на друго място, освен около митрополита – кметът Здравко Димитров, олигарсите Георги Гергов (почетен консул на Русия) и Петър Манджуков (оръжеен търговец).

Хора идваха на красивото място през целия ден, като имаше два отделни входа – един за простолюдието и друг за скъпите маркови автомобили, превозващи спонсорите на Николай, почти всички от тях масони и олигарси, със съмнително минало и настояще. Заснемането им, както на възстановената сграда на гръцкото училище и хората излизащи от тях бе забранено от охраната за всички медии с коментара „Не сега. После ще може. Сега само храма.“

Храмът Свети Архангели се намира на мястото на което, според Пловдивската Митрополия, се е намирал стар храм, разрушен преди век. Храмът е впечатляващ и освен прекрасна площадка за наблюдение на града, очевидно има вътрешна украса, за която не са пестени средства. Това се дължи на ктиторите му, двамата основни от които посрещнаха богослужението на специални места от двете страни на входа – от едната Георги Гергов, от другата Петър Манджуков.

Основният герой на деня обаче беше друг – Пловдивският Митрополит Николай, който след като присъедини към църквата имение над Асеновград, сега открива нов великолепен комплекс в самото сърце на Пловдив, за който по собствени думи е мечтал още откакто е встъпил в длъжност, освен мечтата му да стане патриарх.

Въпреки, че храмът не е още напълно завършен, има две причини откриването да е на 6 май, заяви Николай. Първата – заради празника на Свети Георги и за да можело светите архангели да го пазят. Вторият – за да се чества имения ден на Гергов, който има главна заслуга за това спорният и скандален за града проект да се превърне в реалност.

Сега храмът е само частично осветен, а пълен чин по освещаване ще се направи, когато е завършена цялостната украса на храма, каза владиката.

Николай разказа накратко и историята как Гергов е дарил сградата на Церетелевата къща, известна и като Гръцкото училище (историята на училището вижте тук). Той не можел да превърне сградата в ресторант, понеже имало твърде много други наследници и бил насочен от баща си да я дари. Впрочем, самата сграда се озовава в собственост на пловдивския бизнесмен като част от приватизационна сделка за „Стария Пловдив“ и после е апортирана в небезизвестното „Пълдин туринвест“, в която дял има и Община Пловдив. Фирмата беше постепенно овладяна от Гергов, а чрез нея той е напът да придобие пълен контрол и над Пловдивския панаир.

В благодарственото слово на митрополита, Гергов бе оприличен на видните възрожденски чорбаджии и му бе пожелан успех в бъдещите начинания, с които несъмнено щял да служи на града (макар че Гергов е унищожител на един от символите на града – „Международен панаир Пловдив“), с единствено съжаление, че вече нямало титли или ордени, с които би могъл да бъде награден за заслугите му към Николай.

„Георги Гергов вече получи всички възможно най-високи отличия – Ордена на Свети Ерм I степен, той е архонт на Пловдивската Митрополия. С това той се подрежда до всички възрожденски личности – хората, които с трудовете и възможностите си са изградили този град в крепост на Православието и след това в крепост на българщината – в този ред. Примерът, който Георги Гергов дава, го издига много високо“, заяви Митрополит Николай.

„Той милее за Пловдив и за скъпото ни отечество България“, добави митрополита, след което подари икона на Гергов.

Трябва да се отбележи, че по време на такава военна инвазия и агресия, която в момента Русия води срещу Украйна, е неприемливо Митрополит Николай да отправя хвалебствия към представител, почетен консул на страната агресор Русия в Пловдив – Георги Гергов. За подобни хвалебствия към хора на Руската Федерация, в западните държави службите се задействат, а медиите и обществото оказват натиск такива уродливи явления да не се случват повече.

Откакто е станал митрополит на Пловдив, Николай умело придърпва към себе си влиятелни хора в обществото – бизнесмени, политици, хора от подземния свят, хора на ръководни позиции в полиция, прокуратура, лечебни заведения, посолства и много други – и с ласкателни думи, обещания за благополучие, добър живот, опрощение на грехове, той се възползва от тях и тяхното религиозно невежество, като ги манипулира в своя полза. В противен случай, ако те бяха религиозно грамотни, никога не биха дали и една стотинка на Пловдивския Митрополит Николай, осъзнавайки какъв грях вършат спрямо Бога и Неговата Църква.

От един получава полицейски или прокурорски чадър когато е в нарушение, от друг получава изгодни и качествени здравни услуги (до каквито простолюдието няма достъп), от трети получава големи суми пари, вкл. държавни, които ги разхищава за свой личен лукс, вкл. лукзозни автомобили, предмети, одежди (каквито дори Вселенският Патриарх Вартоломей не носи, макар че му се полагат), вечери, екскурзии и много други неща, за които обикновените граждани дори не смеят и да си мечтаят поради високите цени, ниското заплащане и в крайна сметка нивото на бедност.

Същевременно Митрополит Николай и като цяло Пловдивска Митрополия не дарява за вярващите нито една стотинка или филийка хляб. Митрополията не извършва дори минимална милосърдна дейност, а тя, заедно с евангелската и мисионерската дейности, са основни задължения на Църквата.

След това последваха благодарности и към кмета Здравко Димитров (от когото ПП „ГЕРБ“ и лично Бойко Борисов се разграничиха заради изключително лошото му и некадърно управление като градоначалник) и главния архитект Димитър Ахрянов. Между другото, строителството на храма започна с невалидно строително разрешително. „Свещениците тук за вечни времена ще Ви споменават в молитвите си“, каза Николай на Здравко Димитров.

Митрополит Николай благодари и на лидера на „ГЕРБ“ Бойко Борисов, който в качеството си на министър-председател е предоставил държавни средства 500 000 лева да бъдат отделени за строителството на този храм, без да е имал съгласието на българските граждани за този акт. 100 000 лева частни средства пък дарил Петър Манджуков – другият много приближен до Николай бизнесмен.

Списъкът с хора, които имат участие в дарителството, е доста по-дълъг. Включва също собственика на „Инса“ Георги Самуилов, собственика на „Филикон 97“ Борис Калибацев, ректора на УниБит Стоян Денчев, Даниел и Силвия Капсъзови, и други.

Строителството е извършено от Вакрил Запрянов от „Запрянов -3“, концесионер на кариерата в Горнослав, както и строител на пловдивския зоопарк, който за разлика от храма остава незавършен и който предизвика огромен скандал в града и с когото се занимава съдебната власт в България.

Крайната сума вложена в двете сгради не е ясна, но само по начални сметки надхвърля 1,3 млн. лв., похарчени за абсолютно излишна резиденция при вече съществуваща такава, и излишен храм, при положение, че в Стария Град има поне шест храма, които са празни (като всички останали в града).

След освещаването на храма дойде моментът за отваряне на вратите на новия дом на Митрополит Николай.

Великолепната сграда на бившето гръцко училище е съживена по нов начин, а вътрешните помещения са впечатляващо обзаведени и декорирани, поне дотам, докъдето общата публика имаше достъп. По-навътре бяха допуснати само спонсорите на митрополита, както и епископите, и определени клирици, макар палатът основно да е изграден с парите на българските граждани и вярващи християни.

По принцип Митрополит Николай не допуска никой, освен спонсорите, политиците и подбрани симпатични нему клирици, в своята резиденция. Когато например има някакъв празник в града, след като е извършена службата в храма, Митрополит Николай събира своите хора в резиденцията си. Най-симпатичните са до него, на неговата маса. Вярващите нямат това достойнство да седнат с митрополита си на една маса, както Христос бе седнал със Своите апостоли и привърженици, обикновени хора. Дори певческият хор, който пее на митрополита и без който няма да бъде така красива службата, също не получава тази чест да бъде до своя архиерей. По-важен е бизнесът на владиката.

Нито в Гърция, нито в Румъния, нито в Сърбия, нито където и да е, в която и да е поместна църква, не съществува подобно деление, създавано от самия митрополит. След службата митрополитът сяда с всички на масата, без да дели хората по външен вид, позиции в обществото, пари, власт, телесна красота, красиво дупе или голям член и други. Никъде не съществува подобно нещо, каквото има в Пловдивска Митрополия.

И не е чудно, че масово хората в епархията са отвратени и не желаят да влизат в църква и да чуват за духовници. Защото Пловдивският Митрополит Николай откакто дойде в града, той всъщност разруши и малкото доверие на хората в Църквата, превръщайки самата нея в тайна организация, бизнес структура с връзки навсякъде, далеч от вярващите, близо до престъпниците.

Но това е много, много удобно и приятно за митрополита. За него е по-добре хората да не искат да чуват за него, а така и да не го безпокоят. На него му е все тая дали го обичат или не. Важното е той да живее добре, спокойно и бизнесът да върви.

На службата вчера присъства и г-н Микеле Санторели. Трябва да припомним, че на 6 май 2019, от амвона, Пловдивският Митрополит Николай обяви Папа Франциск за предтеча на Антихриста, заклейми го, а само ден преди това, на 5 май отиде в Синодалната палата в София и прие подарък лично от ръцете на Негово Светейшество (снимка). Николай многократно е отправял хули по адрес на представители на Римокатолическата Църква, но не отказва да взема дарения от тях. Той също така прие като дар храма в село Катуница, построен от бизнесмена римокатолик Микеле Санторели.

След запознанството си със Санторели, митрополитът придърпа и него към себе си, а сега, смятайки, че може да намери бизнес ниша във Ватикана, се опитва да проникне и там. Така например той, придружен от Санторели и с неговото съдействие, посети централата на Малтийския орден в Рим, както и офиса на Кардинал Курт Кох, икуменист №1 на Ватикана, а всички знаем как Николай Пловдивски редовно хули и се обявява срещу християнското икуменическо движение. Всичко – допреди да намери възможности за бизнес развитие и във Ватикана и средите на Римокатолическата Църква, и пипалата на Митрополит Николай да се докопат да римокатолическите бизнесмени и влиятелни високопоставени лица.