1b9eee6ddfed66d0bdc0a3d1ad9b7e98

В писмо до Синода, сдружение на украинските организации в България критикува проруските изявления на Видинския Митрополит Даниил

Отворено обръщение на Сдружение на украинските организации в България „Мати Украйна“

До Светия Синод на

Българска Православна Църква

Копие: Комисия по правата на човека,
Вероизповеданията и жалбите на гражданите
Към Народно Събрание на Република България

ОТВОРЕНО ОБРЪЩЕНИЕ

Ваше Светейшество!

Ваши Високопреосвященства!

На 2 май 2023 г. във фейсбук-страницата на Видинската Митрополия беше качен видеоматериал на Видинския митрополит Даниил с неговите коментари относно изказвания на двама светогорски монаси по повод отбранителната война в Украйна и правото да защитаваш близките си.

В продължение на почти час и половина високия представител на Българската православна църква контрирайки тази теза опитва се да използва Украйна и руската война срещу украинския народ с цел да повтори основните опорки на руската прораганда и хибридната война, която русия води от 2014 година насам и които сега са в своя апогей.

Много притеснително е, че духовник от висшия клир е толкова заблуден и дезинформиран, че през цялото време се позовава на изказванията на експерти по международно право със съмнителна репутация и постоянно цитира руската посланичка Митрофанова.

България като член на Европейския Съюз и НАТО отдавна е избрала път на демократическото развитие, защита на човешките права и уважение към установения международен ред и още от 2014 година зае категорична позиция и осъди руската агерсия срещу Украйна.

Поради което всяко едно изказване на високия представител на БПЦ срещу тази позиция, било от официални лица, или други служители на цьрквата, е много опасно явление, което заплашва националната сигурност на България.

Повтаряне на руските антиукрински наративи, както и предизвикване у хора съмнения в държавите-партньори и сьюзниците на България, може да се използва за създаване на благодатна среда за отслабване на проевропейски и евроатлантически настроения в нашето общество.

Внушения от типа : «нацисти в Украйна», «готвят се закони, чрез които няма да бъде възможно за украинци да изповядват своята вяра», «онези, които имат руско самосъзнание, за тях няма живот в Украйна»; «… виждаме на място в самата Украйна, която има тази агрессия», «Украинската държава през тези осем години от 2014 то 2022, когато започна войната, през цялото това време Украйна не е прекратявала огъня, обстрелваше.“ ; «русия настояваше за спазване на Минските споразумения»; «САЩ сега е активен участник във конфликта в Украйна», « чрез преврат е свалено демократично правителство със човешки жертви», всички тези наративи, които насаждат руска пропаганда по света, е напълно недопустимо да се повтарят от високия представител на Българската православна църква.

Това хвърля сянка върху имиджа на Българска православна църква и напълно противоречи на Високата Мисия на църквата в проповядване на духовните и моралните ценности. Нима български духовници не трябва да показват пример как да се подкрепят страдащите мирни граждани в Украйна , които най-вече се нуждаят от помощ, състрадание и съдействие в моменти на страшните изпитания и страдания?!

Ползвам се от случая, от името на Сдружение на украинските организации в България (СУОБ) «Мати Украйна» да напомня, че за период от почти 15 месеци на кръвопролитната война срещу украинския народ именно русия уби повече от 500 деца и десетки хиляди мирни граждани – жени и мъже, за което има безспорни доказателства за извършени от руски окупанти военни престъления в Украйна( изнасилвания, убийства на цивилни, мъчения и убиства на пленниците, отвличане на десетки украински деца в русия с цел тяхно асимилиране), ежедневни обстрели с ракети и дронове , уничтожаване на цивилна инфраструктура, терор срещу мирно население и др. В днешния цивилизован свят вече никой няма съмнение че именно русия извършва пореден геноцид срещу украинския народ.

На фона на Решението на Народното Събрание от 01.02.2023 г. за признаване на Големия глад – Гладомор – в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид , силна и последователна позиция на Република България относно осъждане на руската агресияя срещу Украйна, исказвания на Видинския митрополит противоречат на официалната позиция на Република България и могат да се тълкуват като защита на интересите на една държава-агресор, която създава заплахи за мира и стабилността в цяла Европа.

Обръщам се от името на Сдружение на украинските организации в България «Мати Украйна» с молба към Светия Синод на Българската Православна Църква да се разграничи от позицията на посочения член на Синода.

Ползвайки се от случая искам да благодаря от името на всички украинци в България на Неговото Светейшество Неофит, Патриарх на Българската Православна Църква, за ясна подкрепа на украинския народ в тази кровопролитна и непровокирана война. Тя може да спре само след като агресора ще прекрати кръвопролития, да истегли войските си от територията на Украйна и да спре да заплашва Украйна и Европа с ядерно оръжие.

Молим се за мир в Украйна, България и Европа, и за душите на убитите достойни герои – укринските защитници, както и мирни граждани на Украйна – деца, жени и мъже, които са изгубили живота си вследствие на варварските действия на една държава-терорист.

С уважение,

Олена Коцева, Председател