52804152159 D1b8e79992 O

Митрополит Николай с поредни политически изказвания и внушения от амвона

Пловдивският Митрополит Николай използва празника Палмова Неделя и службата в Храм Света Марина в Пловдив, за да защити пред малкото присъстващи богомолци в храма кмета на града Здравко Димитров (ПП „ГЕРБ“).

„Всяка власт идва от Бога. И аз, като ваш митрополит, със спокойна съвест ви заявявам, че нашият кмет никога не е злоупотребил с властта, която Бог му е дал, а с добра съвест, с усърден труд и с безкрайна любов осъществява делото на това божествено признание, което Бог е промислил да му възложи като тежък кръст. Господин кмете, Вие не сте сам! Във всички изпитания Бог е този, който с благодатта изпълва, това което не Ви достига като човек. Вие имате и нашите молитви, благодарност, признателност и любовта на Божия народ. А вярващите християни знаят, че ние трябва да изпитваме духовете.

Уверявам Ви, че всички познаваме Вашата скромна, изпълнена с мир и любов душа. Затова и Ви прегръщаме и Ви благодарим за грижите и за труда, който проявявате неуморно за преуспяването на нашият престолен град.“, каза Негово Високопреосвещенство.

Митрополит Николай, проруски пропагандист, редовно използва амвона, за да манипулира политическите и обществени възгледи на малката маса вярващи, които посещават неговите служби, като използва неуместни клишета от Библията, които духовници редовно цитират пред високопоставени лица, за да гъделичкат самочувствието им.

Николай също така често от храма публично се застъпва за конкретни политици, силно критикувани от гражданите, но пък харесвани от митрополита, заради това, че го спонсорират или му сътрудничат за неговите дела.

Здравко Димитров не намира почти никаква подкрепа сред гражданите на Община Пловдив, а търпи силни критики поради това, че не прави нищо за града, не се интересува по никакъв начин от състоянието му. Откакто Здравко Димитров е кмет, град Пловдив е крайно западнал.

Здравко Димитров е много ценен за настоящия митрополит, особено след като бе в основата да се издейства противоречивото разрешение за строеж на новата резиденция на митрополита, на мястото на бившето гръцко училище в Стария град.