52848446000 6614a8ffef O

Знеполският Епископ Арсений с обидни и скандални изрази за младите хора, използващи интернет

Интернет е съвренното зло, което ражда умствени изроди и морални чудовища. Това каза Знеполският Епископ Арсений, Викарий на Пловдивския Митрополит Николай.

Арсений бе сред специалните гости на форума „Киберзащитници“ в Дома на културата в Пловдив, който се проведе вчера, 26 април 2023.

Той направи препратка към „Криза в душата на нашия народ“ от Неврокопския Митрополит Борис от 1928 г., където той говори за българското образование и задава въпроса дали обучаваме „умствени изроди“ и „морални чудовища“.

„Всички в залата сме киберзащитници. Защитаваме най-ценното – нашите деца. Те са изправени пред по-голяма опасност да изградят себе си като личности… и всичко това им пречи. Нашата цел е да изградим поколението с човешки образ“, обърна се той към присъстващите педагози.

Според Арсений рецептата за това е вероучението. Той посочи, че около 5000 деца на територията на Пловдивска Митрополия учат религии, в Пловдив такъв учебен час има в 10 училища – 5 средни и толкова основни.

„Когато говорим с директорите, те казват, че децата, които учат религия са много по различни от другите, те вече имат друг поглед, разбират света по друг начин. Основната борба или основният метод да се справим не само с киберагресията, а и с агресията като цяло, е когато има един час по вероучение в училище. Вярвам и съм убеден, че всички сте на същото мнение. Виждаме накъде отиват нещата – морални чудовища и умствени изроди. Видяхте какво се случи в мола преди две седмици. Църквата обича своите чеда и много страда. Настояваме за въвеждане на поне един час – СИП или ЗИП вероучение. Виждаме, че освен вашият професионализъм, като преподаватели, е необходима и основа – духовна основа.“, каза Арсений.

Думите на Арсений са крайно недопустими за един епископ. Неприемливо е хората, използващи интернет, да бъдат наричани с подобни арогантни изказвания, макар епископът да се позовава на Неврокопския Митрополит Борис, за когото една групичка в Българската Православна Църква настоява той да бъде канонизиран без да има налични канонични основания за това. В едни случаи интернет може да бъде полезен, в други – вреден. Но по същият начин вероучението в някои случаи може да е полезно, а в други – вредно, тъй като може да бъде предпоставка за посяване на фанатизъм, омраза, разделения, дискриминация и други. Не може такива въпроси да бъдат кардинализирани и е жалко, че една от редките публични изяви на Знеполския Епископ Арсений (млад човек от поколението, което използва интернет) е негативна и обидна. Нима духовниците на митрополията не използват интернет и за „добро“, и за „лошо“? А самата администрация и нейните отдели не използват ли интернет за разпространение на своята телевизия? Интернетът е най-малкият проблем на духовници, които се занимават с много по-скандални и аморални, вкл. засягащи деца, неща. Също така не е ясно как Църквата в България, или по-конкретно в Пловдивска Митрополия се грижи за чедата си. Призоваваме Епископ Арсений да изправи думите си и да се извини за обидите си към младите хора. Относно вероучението, то няма да реши проблеми, които изискват лично намесата и грижата на духовенството.