448516214

Син на свещеник свърши работата на цялата БПЦ: Дари спестяванията си за пострадалите от земетресенията в Турция

Десетгодишният син на отец Петър Гарена от Кърджали – Манол първи се включи в кампанията на Районното мюфтийство в областния град по набиране на средства за пострадалите при земетресенията в Турция и дари пари от своята касичка. Това каза за БТА районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди.

„Момчето дойде преди да отиде на училище и остави събраните в касичката си пари. Вечерта, преди да дойде, е гледал новините и виждайки какво се случва, срутените сгради и опитите на хората да спасят затрупаните, е казал на баща си, че също иска да е съпричастен и да помогне“, разказа още районният мюфтия.

От собствено и от името на мюфтийството Еминефенди изрази съболезнования към близките на загиналите. Той каза, че във всички над 200 мюсюлмански храма в региона преди петъчната молитва ще се чете селя, а преди намаза ще се направи дуа за загиналите при земетресенията в Турция. След петъчната молитва, всеки който желае, ще може да дари средства.

Главното мюфтийство на България вече организира инициатива за набиране на средства и помощи за пострадалите при земетресенията. Българската Православна Църква, чиито членове са гореспоменатото дете и баща му, не е организирала никакви инициативи за подпомагане на бедстващите в Турция и Сирия, нито пък за украинските бежанци.

Добре е Пловдивският Митрополит Николай, от чиято епархия са отец Петър Гарена и синът му, да се поучи на милосърдна дейност. Тъй като той във всяка своя проповед говори, че трябва да станем като деца. Ето го детският пример, владико. Призоваваме Ви да откъснете от сърцето си средства за бедстващите хора, колкото и да Ви е трудно, а може би и непосилно да го направите.

Всъщност, нямаме силна надежда БПЦ да отпусне пари за мюсюлманите в Турция и Сирия, след като дори за православните християни в Украйна не направи нищо.