331528833 861349618276055 1588849913502777468 N

Пловдивският Митрополит Николай и тази година не уважи „Кафето на толерантността“ в Пловдив

С едноминутно мълчание в памет на хората, загубили живота си при опустошителните земетресения в Турция, започна традиционната среща на общностите в Пловдив, съпътствана от „Кафе на толерантността“.

Тя се организира за девета поредна година в Джумая джамия по идея на Районно мюфтийство – Пловдив и Мюсюлманското настоятелство. Провеждането на инициативата започна след вандалските нападения над джамията през 2014 г.

Сред присъстващите на срещата бяха районният мюфтия на Пловдив Танер Вели, зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов, вицеконсулът в Генералното консулство на Република Турция в Пловдив Халит Ислям Таръ, зам.-кметът на район „Източен“ в Пловдив Ерол Садъков, Лалка Златанова от фондация „Заедно“, бившият народен представител Касим Дал и представители на различните етнически общности в Пловдив.

Джамията е едно от местата в града, където се събират и разпределят помощи за хилядите пострадали от природното бедствие с невиждани размери.

За това тази година срещата премина под знака на благодарността към пловдивчаните за голяма им съпричастност.

В речта си районният мюфтия на Пловдив Танер Вели обяви, че Районното мюфтийство е успяло да събере близо 400 хил. лв. по време на дарителската кампания и благодари на хората от всички религии и етноси, допринесли за това.

Наред с това, по време на срещата, римокатолическият Храм Свети Дух в кв. „Тракия“, Пловдив, също предаде дарение от 800 лева на Районното мюфтийство в помощ на Турция.

Пловдивският Митрополит Николай и тази година не уважи „Кафето на толерантността“. Също така Пловдивска Митрополия не е изпратила нито една стотинка нито на бедстваща Украйна, нито на бедстващите Турция и Сирия. Вместо това в митрополията се разхищават колосални суми пари за лично удоволствие. Пловдив е мултиетнически и мултирелигиозен град. Недопустимо е отсъствието на представител на православното вероизповедание в града, още повече след скоро случилата се трагедия на няколко стотин километра от България.

Прочетете също: Мюсюлманското изповедание в България събра 2 милиона лева в помощ на бедстваща Турция