2023 02 16 18 48 59

Митрополитът на Камерун Григорий говори за трудностите пред Александрийската Патриаршия

ELEN

Лекция на Академията за богословски изследвания във Волос се проведе в сряда с лектор Митрополита на Камерун Григорий на тема „Православието в Африка: проблеми, предизвикателства, перспективи“. Събитието бе водено от директора на академията д-р Пантелис Калайдзидис, който модерира последвалата дискусия.

Лекторът, след като направи преглед на историята на мисията в Африка от първите християнски времена до наши дни, спомена особеностите на разпространението на християнството в този континент, както заради суровите условия на живот и необходимостта от религиозна цивилизация, така и заради миналото на региона с последователни завоевания, робство и колониализъм.

Той представи трудностите, пред които е изправена Александрийската Патриаршия в резултат на изпитанията на гръкоговорящото население през вековете и накрая се съсредоточи върху неотдавнашното нахлуване на Руската Църква в Африка със създаването на Руска екзархия, формация с ясни геополитически цели, което напълно противоречи на църковната закономерност и по същество е опит на Руската Църква да наложи свои условия на световната православна общност.

Лекцията може да гледате по-долу.

Гръцки

Английски