320919824 838653867224257 7609339814762444832 N

Украйна не намери място в новогодишното послание на Антиохийския Патриарх за 2023

ELAREN

Антиохийският Патриарх Йоан служи в първия ден на Новата 2023 година в Катедралата Пресвета Богородица в Дамаск, в присъствието на голям брой духовници и народ. След това Негово Блаженство отправи новогодишното си послание, в което призова за единство в Сирия и солидарност в Ливан.

Все пак патриархът пропусна да спомене и Украйна, която в момента страда най-много и активно, тъй като вече десет месеца Русия непрекъснато, денонощно обстрелва украинския народ и избива, изнасилва, разчленява, гаври се с украинците, разрушава домовете им, църквите им и т.н.

По-конкретно Негово Блаженство каза: „В навечерието на Нова година ние се молим за Сирия, която е вкусила горчивината на войната, на греховното икономическо изключване, което е насочено към нейния народ във всички сфери на живота.

Молим се за Сирия и за единството в нейната земя. Дойде време светът да намери пътя към Дамаск и да съчувства на този народ, който плати и продължава да плаща с кръвта на децата си данъка на интересите на „големите“.

Всеки сириец винаги е готов да живее достойно. Днес се молим и работим гражданите на тази земя да останат в родното си място.

Тук никой не обича имиграцията. Обаче задушаващата обсада, наложена на този народ, води до отчуждение.

Нека живеем в земята, която обичаме. Уморихме се от езика на фалшивите симпатии и езика на гръмките лозунги, които се използват само за постигане на интереси“.

Негово Блаженство се спря и на кризата, която преживява Ливан:

„В навечерието на Нова година нашите молитви са и за Ливан, страна, която страда от поредица от кризи, като икономически затруднения, експлозията на пристанището на Бейрут, празното място в президентския кабинет. Случващото се в Ливан засяга Православната Църква на Антиохия.

Ние се молим днес и призоваваме всички в Ливан да възприемат логиката на солидарността и да спрат да се обвиняват взаимно.

Призовавам длъжностните лица да обърнат внимание първо на ливанския народ, който страда от високите разходи за лекарства и живот. Ние специално призоваваме парламентаристите да започнат процеса на избиране на президент на Ливан, като стъпка към възстановяването на Ливан, за което се надяваме.“