D93a6960a2e58a8e247304a37b8089d0

Президентът Румен Радев посети Патриарх Неофит

На именния си ден Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие президента Румен Радев, който лично дойде, за да го поздрави по повод личния му празник. Приемът се състоя в Софийска св. митрополия.

Президентът Радев пожела на патриарх Неофит здраве и сили във високо отговорното служение, като предстоятел на Българската православна църква и изрази задоволство от сътрудничеството по различни обществени въпроси между Църква и Държава. Президентът сподели още, че делото на Българската православна църква се оценява високо не само в страната, но и извън нея. Той отбеляза, че трите ставропигиални манастира – Рилски, Бачковски и Троянски са притегателен център за всички, които желаят да се докоснат до православната ни духовност, история и култура.

На срещата взеха участие Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, протодякон Деян Коруноски, г-н Теодор Атанасов, началник Кабинет на Българския патриарх, г-н Иван Димитров, Директор на дирекция „Протокол“ и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Бележка на Doxologia Infonews: От гледна точка на обективността и истината, трябва със съжаление да кажем, че думите на г-н Радев са клишета и неистини. Истината е, че като цяло Българската Православна Църква не извършва никакво дело, и като цяло няма нищо от нея, което да се цени и в България, и в чужбина. Добре е все пак да се спре с внушаването на лъжи, за да започне най-накрая някакъв прогрес и раздвижване в тази църква. Също така трябва да припомним, че когато проевропейският и прозападен Кирил Петков беше избран за министър-председател, той поиска да се срещне с Патриарх Неофит, за да се запознае с него, както е редно и както се случва навсякъде. Синодът обаче тогава по изключително грозен, неуважителен и непочтен начин отказа да се проведе такава среща, под фалшив предлог, че „това може да стане когато има заседание на Синода“. Синодът твърдеше, че такъв бил протоколът, което е лъжа. Подобно изискване – предстоятелят да има право да се среща с държавното ръководство само по време на заседание на Синод – не съществува никъде по света, в никоя църква. И днешната среща на патриарха с проруския президент Румен Радев е показателна за това.