Onufrii I Kiril

Патриарх Кирил каза, че епископите на ПЦУ са грозни на външност и обеща скорошен край на украинското правителство

UA

Главата на Руската Православна Църква каза, че „ще мине съвсем малко време“ и сегашното правителство „няма да царува и управлява Украйна повече“. Той също така е сигурен, че желанието за Църква, независима от Московската Патриаршия, е разкол, създаден от държавата. Гундяев упорито отказва да повярва, че самите украинци не искат и да чуват за УПЦ МП.

Кирил говори в Успенския Храм на московския Кремъл.

„Мисля, че не е толкова дълго за чакане – Бог поругаван не бива и всички творци на разкол ще бъдат наказани, и всички онези „епископи“, които са срамни за гледане – толкова, че дори външният им вид не отговаря на ранга им. Смятате ли, че само ние тук имаме тази визия и разбиране за реалността, която се е развила днес на украинска земя? Самият украински народ вижда и разбира всичко“, увери Московският Патриарх Кирил.

Колкото и цинично да звучи, той дори се опита да убеди вярващите в църквата, че Руската Църква, която благославя окупаторите за унищожаването на Украйна, днес е „заедно с украинския народ“.

„Молим се за верния на каноничната истина украински епископат, молим се за тези, които днес са изгонени от църквите, молим се за вярващите хора да запазят православната вяра и знаем със сигурност, че както изчезнаха обновленците, така ще изчезнат разколниците, защото те вършат зло, волята на дявола, унищожавайки православието на киевската земя. Мисля, че чакането не е толкова дълго. Както беше смазано политическото бедствие на съветските лидери, които вдигнаха ръка срещу църквата, така и сегашното правителство няма да царува и управлява Украйна. И мисля, че ще мине много малко време, когато всичко ще се промени“, заплаши Патриарх Кирил.

Кирил каза, че задачата на РПЦ във войната срещу Украйна е да се моли да няма нахлуване и гражданска война в самата Русия. Той дори заявява, че се моли за възможно най-скорошен „мир“ и „да спре междуособицата на украинската земя, така че никой да не използва конфликтите, които започнаха в Украйна, за да започне още по-голяма война, в която враждебните на Русия сили биха искал да намесят нашите хора“.

Той описа сегашната ситуация в Украйна като „точно същата разруха, както в Русия след революцията“, когато Църквата на обновлението започна да превзема църквите на истинската Руска Православна Църква.