2023 01 17 08 53 08

От УПЦ МП лъжат, че не са молили Русия да ги защити от „преследване“

UA

От т.нар. „Украинска Православна Църква“ Московска Патриаршия (УПЦ МП) коментираха намерението на Руската федерация да реши въпроса със ситуацията около тяхната Църква в ООН, съобщава Информационно-просветният отдел на УПЦ МП.

„От средствата за масова информация стана известно, че постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя покани на 17 януари 2023 г. отделно заседание на Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията около Украинската Православна Църква (УПЦ МП – бел. прев.)

В тази връзка бихме искали да ви информираме, че към момента Украинската Православна Църква не се е обръщала към никоя държава за съдействие за защита на нейните права, още повече към държавата, извършила коварно въоръжено нападение срещу нашата страна. Също така никого не сме упълномощили от РПЦ да говори от наше име в ООН. Загрижени сме, че въпросите за Украинската Православна Църква се повдигат от структури, които нямат нищо общо с нас. Призоваваме руските власти да не говорят от името на нашата Църква на международни трибуни и да не използват религиозния фактор за свои политически цели“, съобщава УПЦ МП.

В същото време те искат от украинските власти „да провеждат балансирана религиозна политика в страната, да осигурят равни права на всички религиозни организации, за да не дават повод на държавата-агресор да използва религиозната политика на нашата държава в своите собствени интереси“.

„Синодалните институции на Украинската Православна Църква, в рамките на своята компетентност и наличните възможности, системно извършват дейности, насочени към защита на правата и свободите на вярващите и религиозните организации на Украинската православна църква, както на национално, така и на международно ниво“, се добавя в съобщението.

Doxologia Infonews съобщи, че Русия ще инициира заседание на Съвета за сигурност на ООН на 17 януари по отношение на т.нар. „ситуация“ с Украинската Православна Църква Московската Патриаршия. Това съобщи Василий Небензя, постоянен представител на Руската федерация в ООН.

Припомняме също, че от Института за изследване на войната също коментираха намеренията на Русия за свикване на СС на ООН за несъществуващо преследване на УПЦ МП в Украйна.

Анализаторите са убедени, че руски официални лица умишлено представят погрешно усилията на Украйна да идентифицира агентите на Кремъл в расо в структурата на УПЦ МП като „гонение срещу Църквата“. Те уточняват, че украинските власти в никакъв случай не ограничават свободата на религията в страната и Украйна не е екзистенциална заплаха за Руската федерация, както заяви още Небензя.

Именно в този абзац се разкрива, че и самата УПЦ МП лъже: „да провеждат балансирана религиозна политика в страната, да осигурят равни права на всички религиозни организации, за да не дават повод на държавата-агресор да използва религиозната политика на нашата държава в своите собствени интереси“.

От УПЦ МП за говорят за някакво измислено гонение, самите те информират постоянно руските си началници за такова измислено гонение. А те самите използват тази лъжа, за да могат да оправдаят отказа си за преговори с Киев.

Както Русия лъже за преследването на УПЦ МП, за да оправдае отказа си да преговаря с Киев, така и от УПЦ МП лъжат, че са преследвани и гонени, за да оправдаят своето сътрудничество с руските окупатори.

Ако те наричат „гонение“ и „преследване“ залавянето на руски агенти в расо, на колаборационисти, диверсанти и военнопрестъпници е друг въпрос. За това заплашват украинската държава, че ако продължи да ги разкрива те ще дават повод на Русия да използва всичко това за своите цели.

За съжаление, вместо покаяние в епископа и клира на колаборационистката УПЦ МП все повече се вижда цинизъм и крайна наглост.