93b9a18d834627064f043bafd730e95e

Митрополит Антоний е на официално посещение в OAE

EL

На 25 януари 2023 г.  Негово Високопреосвещенство Българският Митрополит в Западна и Средна Европа г-н Антоний и Негово Превъзходителство посланикът на България в ОАЕ г-н Иван Йорданов се срещнаха в Абу Даби с Негово Преосвещенство Епископ Григорий Хури-Абдула, секретар на Светия Синод на Патриаршията на Антиохия и Целия Изток и викарий на Негово Блаженство Патриарх Йоан Х.

По време на разговора митрополит Антоний и епископ Григорий обмениха виждания относно задълбочаване на връзките между Българската Църква и Антиохийската Патриаршия и въпросите, свързани с българската православна общност в ОАЕ, вкл. извършването на Божествена Литургия на български език. Митрополит Антоний подари на Епископ Григорий рисувана икона на Свети Йоан Рилски. 

„Тъй като в ОАЕ през последните години се е обособила най-голямата българска общност в арабския свят, която изпитва духовна потребност да има своя църква, Св. Синод на БПЦ-БП възложи на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний да организира основаването на българска църковна община там. Идеята е българската църква да бъде построена в района Джебел Али на емирство Дубай, където са съсредоточени най-много наши сънародници. Към момента за духовните си потребности българите в ОАЕ пътуват най-често до емирство Шарджа, където се намира православна църква“, съобщават от Синода.

Важно е да се отбележи, че православните християни независимо от какъв етнос са и какъв език говорят могат да се черкуват във всеки един православен каноничен храм по света. След като православни българи живеят в ОАЕ, който е в диоцеза на Антиохийската Патриаршия, те трябва да се черкуват в храмовете на Антиохийската Патриаршия и да присъстват на богослужения на арабски език.

В противен случай, това което извършва Синодът на Българската Църква е абсолютен етнофилетизъм и част от руската еклисиогична ерес – строеж на храмове по света в различни диоцези в зависимост от етническия произход на „православния“ християнин.

Православните християни и епископи трябва да осъждат всякакви опити за разпространение на една от най-противните ереси – етнофилетизма, осъдена на поместния Константинополски събор през 1872 г. именно заради българите схизматици, подучени от руските пропагандисти да създадат Църква на етническа основа без да имат държава. Сега по същия начин Москва има интерес от такъв тип иницитиви и създаването на храмове на етническа основа от етническите поместни Православни Църкви в диоцезите на други поместни Православни Църкви – основно в диоцезите на Древните Патриаршии.