ακ 2 768x512 1

Митрополит Амвросий говори за мисията на църквата в Корея

EL

В мисионерската работа в Далечния изток Митрополитът на Корея, екзарх на Япония и професор в катедрата по гръцки изследвания на университета в Сеул г-н Амвросий, който е в Далечния изток от около 25 години, беше основен лектор на 2-рата Международна православна богословска конференция, организирана от Академията за богословски изследвания във Волос и започнала вчера във Волос.

На събитието присъстваха много митрополити, епископи, духовници и богослови от различни православни църкви по света, а на откриването на конференцията присъстваха заместник-министърът на образованието на Гърция Зета Макри и заместник-губернаторът на Магнисия и Споради Доротея Колиндрини като представители на правителството.

Около 10 000 православни в Корея

В изявленията си Амвросий посочи, че корейските покръстени православни са около 4000 и заедно със славяноезичните и други православни, които живеят или преминават през Корея, възлизат на около 10 000.

Корейската Църква е активна в няколко града, с център столицата Сеул, има два монастира и издателство, което издава много книги за православната духовност, правят се лагери за деца и други дейности, за да посрещнат нуждите, които съществуват.

„Ние сме в друг свят, никога не се чувствам като на друга планета, но Православието е вселенско и с благословията на Вселенския Патриарх, който посети Корея четири пъти официално, ние се опитваме да предадем посланието на Православието, което е послание за любов и мир“, подчерта митрополитът.

Както каза той, „ние се молим за обединението на Северна и Южна Корея, през 2018 г. с Вселенския Патриарх отидохме в демилитаризираната зона между двете страни и имаше панихида за всички жертви на Корейската война (1950-1953 г.)“.

Митрополитът на Корея подчерта, че „ние сме против войната; сега с войната срещу Украйна се опитваме да направим всичко възможно, за да помогнем на украинците, които са в Корея; изпратили сме на Украйна хуманитарна помощ на стойност 500 000 евро, докато православните църкви събират пари и ги изпращат на Църквата на Украйна, в сътрудничество с другите църкви, които чрез организацията „Милосърдие“ помагат на жертвите на войната“.

Световната финансова криза се отрази на мисионерската работа

Според Митрополит Амвросий световната финансова криза се е отразила на мисионерската работа, но той подчерта, че „ние вярваме в Божията помощ, защото работата е Божия и ние се опитваме да направим всичко възможно, за да продължим това свято дело за разпространение на православното свидетелство в страната на утринния мир и изгряващото слънце“.
Митрополитът нарече войната в Украйна „неприемлива трагедия“, и каза, че „е немислимо православните народи да се избиват помежду си“, позова се на последиците от етническия конфликт, който е в основата на проблема на войната, според Амвросий, и я осъди безкомпромисно.

Зам.-министърът на образованието

Заместник-министърът на образованието Зета Макри заяви, че това е голяма конференция като обем и участие, „втората, която се провежда в нашия град и в Гърция“, и похвали Митрополитът на Димитриада Игнатий и усилията, които той е положил и вече е бил награден и отличен. „За мен е удоволствие и чест да участвам и да представлявам правителството и вярвам, че това изключително усилие, предвид обстоятелствата, икуменическото единство и богословските подходи ще бъдат изключително полезни и ще са чест за организатора, който е Високопреосвещеният Митрополит на Димитриада“, подчерта тя.

Митрополитът на Димитриада

Митрополитът на Димитриада и Алмирос Игнатий подчерта, че именно хората, които богословстват, мислят и действат в Православната църква, се сблъскват с проблемите във всички краища на съвременния свят.

Относно ситуацията на война, която преобладава между Русия и Украйна, Игнатий каза, че „има хора, които са претърпели последствията от войната и ще говорят“, като подчерта, че „ефектите от войната, която се води в Европа, се усещат в Африка, Азия, цялото Православие; и това е, което ни боли, тъй като в резултат единството на Православието е поставено на карта“.