≈ ƒ«ÀŸ”« Ã≈ »≈á #œ’ —¡Õ…¡: ‘Ô ·ıÙÔÍ›ˆ·ÎÔ ÍÈ Ô ¸ÎÂÏÔÚ Ôı ‹ÎÎ·Ó·Ì ÙÔÌ Í¸ÛÏÔ #//◊—«”‘œ” ֜ի”//eurokinissi

Митрополитът на Камерун Григорий за терористичните църковни действия на руснаците в Африка

ELEN

Митрополитът на Камерун Григорий представи своя собствен опит относно случващото се с руската инвазия и руската църковна терористична дейност в диоцеза на Александрийската Патриаршия по време на вечерта за автокефалията на Украйна и войната, организирана от Организацията за насърчаване на гръцката и православна култура „ΑΕΝΑΟΣ“.

Както посочи той, в така наречения схизматичен „Африкански екзархат“ Руската Църква прилага нова и безпрецедентна практика. Духовенството, което идва в това еклисиологично и канонично необосновано формирование, се кълне – а не обещава или просто да декларира – че ще работи съвестно, защото съзнателно ще работи без епископ.

„Взимам няколко точки от клетвата на духовника:

«Съзнавайки, че свещеникът не може да върши работата си без епископ, се обръщам към най-висшата власт на Руската Православна Църква, която няма нищо общо със схизматиците (разколници). Заклевам се да остана верен на Московския Патриарх и на епископа, който той ще назначи, до деня на моята смърт, като ви се подчинявам, както е повелено от каноните на Православната Църква.

Ако наруша клетвата си за вярност към каноничната Църква и попадна в общение с разколници, Господ да ме накаже.

Завършвайки тържествената си клетва, прегръщам Светото Евангелие и Кръста на моя Спасител. Амин».

Както Митрополит Григорий много характерно подчерта: „Не мисля, че трябва да коментирам повече, за да разбера духа на заблудата. Разбира се, тази практика се основава на безсърдечното желание на африканците всяка енория да бъде независим и автономен остров в рамките на местната Църква и Митрополия, защото вярващите от една енория, принадлежаща към едно племе, не искат да имат нищо общос вярващите от другата енория, принадлежащи към различно племе. Очевидно внесеният руски етнофилетизъм се сблъсква с местния африкански етнофилетизъм“.

Митрополитът на Камерун подчерта, очевидно е, че планът на Руската Църква е добре организиран и със сигурност се основава на подробни наблюдения и информация отвътре.

„Африка е сложно пространство, което носи всички онези наследени неща от времето на колониализма, потисничеството и бруталната икономическа, а не само, експлоатация от векове“, каза той.

„Всичко това и много повече създава особена психика сред африканските народи, което ги прави уязвими към влеченията на Руската Църква. Лесните пари и властта със сигурност не са нещо, което може лесно да бъде отхвърлено от човек, който няма силна морална основа, да не говорим за африканец, който е бил лишен от нея през целия си живот“.

Той добави, че Руската Църква се опитва да консолидира присъствието си в Африка, но и да привлече духовници и вярващи в парасинагогата, която е организирала обещаващи пари, стипендии за обучение и хиляди други неща на заблудата.

„Това е класически политически начин да спечелиш поддръжници и да ги отведеш до урните. Докато феновете дадат гласа си, всичко ще свърши. Обещанията ще останат в областта на теорията или в най-добрия случай ще бъдат изпълнени с безкрайно малка скорост.

Тази тактика, за съжаление, работи, защото примамката е силна и оправданието е, че настоящите късчета са началото на изпълнението на обещанията, които ще бъдат напълно реализирани в бъдеще. Моето лично убеждение е, че всичко това са непокрити чекове без връщане“, подчерта Митрополитът на Камерун.

Според забележките на Митрополита на Камерун, опитът да се повдигне африканското духовенство срещу Александрийския Патриарх и епископите на Патриаршията и да бъдат откъснати е започнал много по-рано, отколкото предполагаме, че се е случило.

Голяма група духовници и вярващи от Русия и различни други държави от бившия Източен комунистически блок чрез социалните медии „бомбардираха“ десетки лични страници на африкански свещеници и енории с хиляди молби за приятелство и коментари на възхищение, а след това дискусии и отрицателни коментари за каноничните епископи и изпращане на литургични дарове и финансова помощ на свещениците.

Поради тази причина, когато дойде „изпълването на времето“ (когато дойде точният момент – бел. прев.), всички тези свещеници:

  • се обърнаха срещу Александрийската патриаршия;
  • организираха се като една група пътува до Москва;
  • върнаха се като координатори и организираха вероотстъпничеството;
  • двама координатори (които получават по-висока заплата) са купили коли и фатално са катастрофилирали. На погребението им за първи път беше обявено, че ще бъдат допуснати само свещеници от т. нар. Руска екзархия. (Запознатите с африканските погребални обичаи могат да разберат колко непознато е това за тяхната традиция).
  • първоначално бяха дадени стотици обещания и високи суми за заплати, от които много малко бяха изпълнени;
  • много миряни и духовници вярваха, че ще отидат в Русия и ще учат нормално, независимо дали имат нивото на образование, което ще им позволи това. Това, което се случи, е, че проучванията бяха превърнати в бърз семинар по литургични практически въпроси, от който всички бяха оценени като годни за ръкополагане и бяха ръкоположени от низвергнатия бивш Клински Митрополит сега монах Леонид Горбачов;
  • въпреки че много свещеници, които са се присъединили към т. нар. Руска Екзархия, имат високо ниво на студенти, аспиранти и докторанти, по-специално възпитаници на Богословската школа на Кения, но никой от тях не може да обясни и разбере защо съществува украинският въпрос. И на какви точки от каноничното право основават своите възражения? Без отговор, въпреки че руснаците са им дали някакъв материал и някои обяснения от тяхна страна.

Както посочи митрополит Григорий, това е така, защото в тяхната психика тези сложни въпроси за африканците са много прости: „les histoires des blancs“ („историите на белите хора“ – бел. прев.). Следователно въпросът за дезертьорството в схиматичната „Рускат Екзархия“ работи по чисто икономически, а не по богословски причини, така че това, което казват руснаците, е невярно.

„Полагат се големи усилия целият проект да се облече в цвят на „расова дискриминация“, което, според казаното, работи в Африка. До ден днешен има бели епископи и свещеници във всички християнски деноминации, включително в старокалендарците (старостилци), африканския юдаизъм, африканския ислям, африканския будизъм, при мормоните и Свидетели на Йехова от Африка и всяка секта, която можете да си представите.

Не само Александрийската Патриаршия използва епископи и свещеници от индоевропейската раса. Нека разберем и това: всички онези, които дойдоха в Православната Църква и поискаха да служат като свещеници, бяха доброволци, както в молбите си, така и в интервютата си, и по време на обучението си те заявиха, че: са открили в Православната Църква богословието и богопочитанието на Истината и Преданието на неразделената Църква от първите векове, както от божествена ревност, така и от радостта от това откритие те искат да станат мисионери сред своите сънародници. Никога не сме излизали да търсим свещеници. Някои свещеници от Камерун също се присъединиха към схизматичната Руска Екзархия, като ми написаха едно писмо от две части, в което се казваше: „Ние се оттегляме от Гръцката Православна Църква по лични причини“, след това четири подписа, единият от които беше фалшифициран.

В Африка по-голямата част от старокалендарните групи следват по икономия новия календар (новоюлианския календар – бел. прев.), тъй като е невъзможно да се обясни въпросът със стария календар в Африка. Руснаците следват подобна политика“, каза Високопреосвещеният Митрополит на Камерун Григорий.