35342545f4gert545475686575676485655y7

Историческо събитие за украинския народ: Рождественска Литургия на ПЦУ в Киево-Печерската лавра | НА ЖИВО

UA

За първи път предстоятел на каноничната автокефална Православна Църква на Украйна провежда Рождественска Божествена Литургия в Катедралния Храм Успение Богородично на Киево-Печерската лавра. Поместните Православни Църкви, които използват юлианския календар (стар стил) празнуват Рождество Христово на 7 януари.

По отношение на календара много енории на ПЦУ преминаха към новоюлианския доста по-точен и използван календар от повечето поместни Православни Църкви. Това е вариант на изправения от Папа Григорий календар, известен като Григориански календар. Това става с благословията и разрешението на Киевския Митрополит Епифаний и съответните архиереи по места.

Както съобщи пресслужбата на ПЦУ, за богослужението са получени подходящи разрешения от министерство на културата на Украйна, чиято собственост е Лаврата. Богослужението започна в 9:00 часа сутринта.

Тя се възглавява от Предстоятеля на Православната Църква на Украйна и Свещеноархимандрит на Свето-Успенската Киево-Печерска Лавра Киевския и на цяла Украйна Митрополит Епифаний в Успенската Катедрала на Лаврата.

„Това е историческо събитие за украинския народ: за първи път от няколко века нашата Църква, като правоприемник на древната Киевска Митрополия (Вселенска Патриаршия – бел. прев.) извършва богослужение в главния храм на Киево-Печерската лавра – в Успенския събор. Благодаря на Господ за всичко. Нека споделим радостта от Рождество Христово, присъединете се към всеукраинската молитва за победа над агресора и справедлив мир!“ – гласи съобщението на ПЦУ.

Катедралата Успение Богородично исторически се смята за главният храм на Киево-Печерската лавра.

Това е първото богослужение на каноничната автокефална Православна Църква на Украйна в Успенския събор на територията на Киево-Печерската лавра. Преди това Рождественската Литургия в Катедралата Успение Богородично се провеждаше изключително от т.нар. „Украинска Православна Църква“ Московска Патриаршия на старославянски/църковнославянски или руски език.

За да се избегнат провокации, територията на горната Киево-Печерска лавра се охранява от около три хиляди представители на силите за сигурност на Украйна. В същото време всеки, който иска да участва в службата, трябва да носи със себе си лична карта. На входа има двойна проверка, също през пунктове с детектори. Също така е забранено внасянето на храна, вода и напитки, чадъри и други подобни на територията на Лаврата.