62058a7c8ac96e679e47976934e891b3

Ексклузивно: За първи път от години Българската Патриаршия публикува снимки от заседание на Синода

ELSRB

На 20 януари, когато Българската православна църква чества паметта на светия патриарх Евтимий Търновски, в Софийска св. митрополия започна първото заседание на Св. Синод на БПЦ-БП за новата 2023 г., под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Преди началото на заседанието, след изпяването тропарите на преп. Максим Изповедник, на светия мъченик Неофит и на празника Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, от името на Св. Синод, поднесе на Светейшия Български патриарх Неофит посох и панагия по повод предстоящия негов имен ден. Митрополит Гавриил пожела на патриарх Неофит Бог да му дава сили и здраве, за да води мъдро Българската православна църква. Той посочи в словото си още, че по примера на мъченик Неофит и Светейшият патриарх от ранна възраст се е отдал в служение на Църквата и му пожела да продължава да следва и занапред примера на светия мъченик, който да се застъпва пред Бога за него.

На 21 януари Светейшият Български патриарх Неофит ще отбележи своя имен ден. Празнична Св. Литургия ще бъде отслужена в Митрополитската катедрала „Св. Неделя“ от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Началото на богослужението ще бъде от 9:00 часа.

Doxologia Infonews приветства това, че за първи път през последните години Българската Патриаршия публикува снимки от заседание на Свещения Синод, за каквато публичност ние твърдо настояваме. Не само снимки, но очакваме следващата стъпка да бъде и обявяване на всички решения, които Синодът взема, и какви точки преди това обсъжда. Все пак Българската Църква трябва да излезе от ролята си на тайна организация. И това е една от първите стъпки, които провокират радост и благодарност в обществото.