0000327888 Article2

Богоявленска програма в с. Оброчище и „хвърляне на Кръста“ във водите на кк. Албена 2023

Обични в Господа, братя и сестри!

По случай Господският празник Богоявление, църковното настоятелство при храм „Св. Успение Богородично“ – с. Оброчище, уведомява своите енорияши, както и всички вярващи, че на 6 януари, 2023г. в курортен комплекс Албена, от 12:00ч. ще се осъществи традиционното богоявленско „хвърляне на Кръста“ във водите на Албена.

Вече 12 благословени години имаме радостта да споделим светлия празник с любезното съдействие на кк. Албена и кметство Оброчище.

Събитието ще се осъществи на кея срещу хотел Арабела, както всяка друга година.

На този ден, сутринта от 08:30ч. ще започне празничната света литургия, след която ще се отслужи Великия Водосвет (около 10:30ч.)

За тези, които ще вземат участие в надпреварата за кръста е осигурен медицински екип, спасители, полиция и медия, която да отразява благословеното събитие.

За смелчаците са предвидени още топла домашна баница, както и чай за загряване.

Тези, които ще скачат за първи път, нека се подсигурят с топла хавлия, джапанки и допълнителни дрехи и обувки.

Желателно е участниците, преди събитието да направят малко тренинг във водата, за да свикне тялото със студената вода.

За желаещите да посетят събитието с хвърляне на Кръста, „Албена Автотранс“ е подсигурила безплатен превоз, който ще тръгне в 11:45 от храма на село Оброчище, за което църковното настоятелство поднася сърдечни благодарности!

Благодарим също на спасителите, медицинския екип, полицията, медиите, чрез която помощ, всички те спомагат осъществяването на древната църковна традиция!

Богослуженията в храма ще започнат в навечерието на богоявление, 5 януари с отслужването на първия Велик Водосвет, с начален час – 9:30 ч.

По традиция на Богоявление, след хвърлянето на кръста, свещеника начева богоевленско поръсване на домовете с осветената богоявленска вода, за благословение през Новата година!

Поръсването ще започне на 6 януари от 14:00 ч.

Нека Бог благослови с МИР и здраве целия свят! Амин!