2022 12 16 20 04 30

Свещеник от Руската Църква стана част от клира на Русенска Митрополия

На последното свое заседание Свещеният Синод на Българската Православна Църква одобри искането на Русенска Митрополия за свещеник Йоан Бурдин, клирик на Костромската Епархия на Руската Православна Църква, да премине на служение към Русенска Митрополия.

Това съобщиха за Doxologia Infonews от Русенска Митрополия.

Твърди се, че в началото на март свещеникът е бил извикан от силите за сигурност на Руската Федерация в Отдела за вътрешни работи и обвинен в „дискредитиране на Въоръжените сили на Руската Федерация“, обвинен също така в незаконна дейност – изявления в защита на мира по време на църковна проповед. За нарушение на закона държавните органи на РФ са посочили и публикувана в енорийския му сайт връзка към антивоенна петиция против пълномащабната руска инвазия в Украйна, в която се е съдържал следния пасаж:

„Ние, християните, не смеем да стоим настрана когато брат убива брата, християнинът убива християнин. Не можем срамежливо да си затворим очите и да наречем черното бяло, злото добро, да кажем, че Авел вероятно е сгрешил, когато е провокирал по-големия си брат.“

Отец Йоан е бил обвинен, според информация в различни медии, че е „внушавал на енориашите си информация чрез публикуване на информация с агитационни изображения на уебсайта на енорията“ и му е била наложена административна глоба, казват медии.

Информацията продължава, като казва, че митрополитът на Бурдин, Костромски Митрополит Терапонт, „е помолил своя клирик да си намери друга епархия“.

Неотдавна, в интервю за руския вестник „Коммерсантъ“ отец Бурдин каза:

„Аз самият съм роден в Украйна и знам, че това е много религиозна страна, много по-религиозна от Русия.“