Doc.20180216 .1401128 . S F

За нов Архиепископ на Кипър бе избран Митрополитът на Пафос Георги

ELENUA – ROGEPLSRBLTMKITES

Преди малко заседанието на Свещения Синод на Древната Църква на Кипър приключи с избора на 76-ия Архиепископ на Нова Юстиниана и на цяла Кипър.

В 09:50 ч. камбаните в Архиепископията на Кипър забиха радостно и тържествено за хубавата вест. Свещеният Синод избра за нов предстоятел на Църквата на Свети Апостол Варнава – Преосвещения Митрополит на Пафос г-н Георги.

В 09:55 ч. 16-те архиереи започнаха да се отправят към стария Катедрален Храм на Свети Йоан Богослов за да бъде прочетено решението на Синода за избора на нов предстоятел.

Последният йерарх, който напусна Архиепископията е новоизбраният Архиепископ на Нова Юстиниана и на цяла Кипър Негово Блаженство г-н г-н Георгий III.

След това ще последва чинопоследованието на посланието на новия предстоятел и подписването на Кодекса на Древната Кипърска Църква, който е поставен на Светата Трапеза. Първи ще подпишат членовете на Свещения Синод, а след това и самият предстоятел.

Министърът на образованието на Република Кипър г-н Продромос Продрому, който представлява правителството, също е в Храма за да удостовери и засвидетелства за избора.

Достоен! Άξιος!

(Обновено, 10:54 ч.)

Митрополитът на Пафос Георги бе избран за нов архиепископ на Нова Юстиниана и цял Кипър  с 11 гласа, докато Лимасолският Митрополит Атанасий получи само 4 гласа подкрепа.

За него гласуваха: Митрополитът на Тамасос Исаия, Митрополитът на Китион Нектарий, Митрополитът на Кириния Хрисостом, Митрополитът на Констандия Василий, Митрополитът на Тримитунт Варнава, Епископът на Карпасия Христофор, Епископът на Арсинои Панкратий, Епископът на Хитра Леонтий, Епиксопът на Месаория Григорий и дори Митрополитът на Морфу Неофит. В това гласуване гласува и Митрополитът на Пафос Георги, както изисква уставът.

В полза на Митрополита на Лимасол гласуваха Митрополитът на Кикос Никифор, Епископът на Аматунт Николай, Епископът на Неаполис Порфирий, Епископът на Лидра Епифаний и самият Митрополит на Лимасол Атанасий.

Информацията на Doxologia Infonews за днешното гласуване бе потвърдена.

Важно е да се отбележи, че новият Архиепископ на Кипър няма нищо общо с Русия, нито с нейните зависимости. Той винаги е изпитвал уважение към Майката Църква, Вселенска Патриаршия. Той дори бе един от първите архиереи, които веднага подкрепиха Архиепсикоп Хрисостом II да споменава в своите диптиси името на Киевския Митрополит Епифаний.

Новоизбраният Архиепископ на Кипър Георгий III каза в посланието си, че приема гласа и доверието, които е получил от Синодалните архиереи. Той благодари на Свещения Синод и каза, че ще изпълни очакванията на Кипърската Църква.

Веднага след това, Архиепископ Георгий III прие пожеланията на духовенството и народа.

Новият предстоятел ще определи датата на своята интронизация, която ще бъде със сигурност след Богоявление.

След интронизацията на новия архиепископ ще се води още една битка за апетитната Митрополия на Пафос. За тази позиция има много кандидати. Един от тези кандидати е Епископът на Карпасия Никифор, за когото се заговори в църковнте кръгове в Кипър, че е получил силната подкрепа на новия Архиепископ на Кипър.

Кратка биографична справка

Архиепископът на Кипър Георгий III е роден в Атиену на 25 май 1949 г. През 1967 г. завършва Панкипърската гимназия. Получава стипендия за да следва химия в Атинския университет (1968-1972), както и теология (1976-1980). След това получава квалификации в Англия по горните специалности, които той развива паралелно.

На 23 декември 1984 г. е ръкоположен за дякон от Хорепископа на Саламина Варнава, а на 17 март 1985 г. е ръкоположен за презвитер и хиротесиран за архимандрит от блаженопочившия Архиепископ на Кипър Хрисостом I. През 1994 г. поема длъжността секретар на Свещения Синод.

Паралелно с горепосочените си задължения той работи и като учител по химия в средните училища. През 1993 г. е повишен в помощник-директор на едно от училищата, където преподава.

По повод арестуването му и нанесения му жесток побой от турските окупационни войски по време на антиокупационна демонстрация през 1989 г. той подава жалба срещу Турция в Комитета по правата на човека към Съвета на Европа. Съветът на Европа със свое решение номер 507/3.2.94 осъжда за първи път Турция за нарушаване на човешките права в Кипър и й наложи парична глоба.

На 24 април 1996 г. е избран от Свещения Синода за хороепископ на Арсинои, а на 26 май 1996 г. е хиротонисан за епископ.

На 29 декември 2006 г. той единодушно е избран от изборното събрание, свикано специално за тази цел, за Митрополит на Пафос, а на следващия ден е интронизиран.

На 24 декември 2022 г., Свещеният Синод на Кипърската Църква го избира за нов Архиепископ на Нова Юстиниана и на цял Кипър с 11 гласа от 16.