2022 12 25 18 24 59

Войната срещу Украйна не намери място в рождественското послание на Пловдивския Митрополит Николай за 2022

По-долу във видеото можете да чуете рождественското обръщение на Пловдивския Митрополит Николай, произнесено на 25 декември 2022 в Храм Света Марина в Пловдив, след Божествената Литургия.

В словото си, което е след това на Синода, Митрополит Николай дори не спомена за войната срещу Украйна, за която, припомняме, той в други свои изказвания многократно обвинява Вселенската Патриаршия, че тя я е „провокирала“ като е предоставила томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна. Според Николай, Вселенската Патриаршия не била действала в духа на християнската любов и въз основа на Свещените Канони.

Прави впечатление, че в словото си Николай произнася повече възхвали към своите приятели и благодетели Здравко Димитров, кмет на Пловдив, Георги Гергов, олигарх и почетен консул на Русия в Пловдив, отколкото да говори за празника Рождество Христово, да споменава Божието име и да общува с вярващите, които също са част от богослужението и също са паство на Пловдивския Митрополит (ако взаимно се припознават паство-митрополит и обратно).

Радваме се, че с нас да се помоли е Негово Превъзходителство архонтът на Пловдивската Света Митрополия г-н Георги Гергов и неговото семейство. Благодаря ви г-н Гергов за вярата отображение, на която е вашата щедрост и дарителство към Светата ни Църква. Вие сте осмислил духовно своето предназначение да помогнете на Светата Църква, да дадете утеха на Божия народ в изграждане на нови храмове, нови обители на вярата, крепости на българския дух. За това уверявам ви, че ние православните християни, духовенството се молим за вас, за вашия дом, за вашето семейство, Бог да ви дари мир, здраве и душевно спасение“, се обърна хвалебствено г-н Николай към г-н Гергов.

Колко много думи за един проводник на руските интереси в Българската Църква и по-специално в Пловдивската Митрополия…, но за престъпленията, които извършват руснаците в Украйна нито дума…

И всичко това в рождественското му послание под формата проповед…