52516947264 320087c722 O

Пловдивският Митрополит се появи в село Каравелово месеци след наводненията и след тежка работа на доброволци, не църковнослужители

Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен в едно от най-пострадалите от наводненията карловски села – Каравелово. Службата се състоя в църквата „Св. Архангел Михаил“ пред чудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка“, която се съхранява в едноименната църква в асеновградския квартал Горни Воден.

Иконата е много почитана от православните християни, които вярват, че тя помага при благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Пловдивският митрополит благодари на Бога, че не е имало жертви по време на наводненията:

„Дошли сме да се помолим, защото единственото средство, което може да възпре бедствията, които са отражение на Божия гняв, е молитвата на хората. Богородица изтрива всяка сълза от човешкото лице. Убеден съм, че идвайки тук Божията майка ще помогне на тези изстрадали хора да се ободрят духовно, да не се предават и да продължат с Божията помощ към пътя на живота“, каза Пловдивския митрополит.

Трябва да се отбележи, че посещението на Николай се случва месеци след като се случиха бедствията в началото на септември. По време на наводненията и след тях, хората не бяха посетени от нито един духовник – нито митрополита им, нито негови свещеници или служители. Дори не беше отправено послание за съпричастност с тяхната болка и страдание. Хората не получиха никаква помощ от своята църква. И днес, когато пътищата вече са почистени, всичко е подредено и почистено от държавата и различни доброволци, изведнъж митрополитът идва, за да чете молитви, без да си е мръднал и пръста за своите бедстващи пасоми.

DSC_6320