Z37edjoqo7q1nnmy

Във Враца въведоха в дяконски чин баща на софийски семинарист

Днес на 27 ноември 2022 г., бе въведен в дяконски чин от Врачанския Митрополит Григорий Галин Христов – баща на Софийски семинарист деветокласник. Тайнството бе извършено по време на Божествената Литургия в Катедралния храм „Св. 12 Апостоли“, възглавена от кириарха на Епархията.

Съслужиха му секретарят на митрополията свещеноиконом Николай Костадинов, духовници от градския клир и йеромонах Стефан от Троянския манастир. Владиката произнесе проповед върху днешното литургийно Евангелие, благослови миряните в храма и им благопожела търпение и сила в оставащите постни седмици до Рождество Христово.

Той отправи напътствие към новия дякон да бъде примерен в мисията си, изтъквайки, че „духовник“ не е професия, а служение на Бога и обществото и преданост към вярата. „Достоин“ за Галин Христов огласи храма.

Галин Христов е на 47 години, семеен и баща на семинарист и второкурсничка в УНСС. Завършил е паралелния курс в Софийската семинария и „Теология“ в Пловдивската духовна академия, работи в Община Козлодуй.