2022 11 26 19 39 02

Всяка трета млада жена е била насилвана от партньора си. Това ли е пропагандираното от БПЦ „християнско семейство“?

Всяка трета жена на възраст 18-29 години в България е била насилвана от настоящ или бивш партньор. Това сочат данните на Националната статистика след проведено допитване в периода ноември 2021-февруари 2022 г. От началото на годината 19 жени са убити от половинките си.

В продължение на 16 дни ще се провеждат различни инициативи срещу насилието основано на пола в няколко града в страната.

Същевременно на този фон изникват важни въпроси, каква работа върши Българската Православна Църква.

През 2018 БПЦ осъди Истанбулската конвенция като разрушаваща едва ли не устоите на „християнското семейство“, и призова Народното събрание да не я ратифицира. БПЦ, която страда от крайна липса на компетентни служители в своите служби и структури, се изказа срещу Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Същевременно тя не е направила абсолютно нищо, за да защити или да помогне на жени и деца, жертви на домашно насилие. Да им окаже духовна подкрепа, да им съдейства да получат закрила и т.н. На протестите следващите дни няма да видим нейни представители, защото тя никога не подкрепя, а винаги заклеймява. Скрито от стаичката.

Наред с това, всяка година БПЦ, на 21 ноември, празнува пропагандирания от нея „Ден на християнското семейство“. Питаме се, това ли е, което подкрепя БПЦ? Такова семейство ли подкрепя тя? Каквото е почти всяко в България. Семейство с насилие и агресия. Добре е да се отбележи, че въпросният „Ден на християнското семейство“ всъщност е създаден с цел да дискриминира LGBTQ+. Той няма нищо общо с Християнството, с Библията. Това е една измислица на хора, които изпитват омраза към гей хората и са против тяхното право на съвместен живот. „Денят на християнското семейство“ е поредното разделение, което Българската Църква сее сред хората.

За съжаление, на фона на горната черна статистика, не можем да се сетим за поне един пример, който да потвърди претенцията на БПЦ, че е „обединителен фактор“.

Следва пълният текст на съобщението на НСИ:

В отговор на все по-нарастващата необходимост от статистически данни за разпространението на насилието над жени, Националният статистически институт се включи в работата по проект, иницииран от Европейската комисия, за провеждане на изследване и осигуряване на такава информация. Целта е чрез използването на единна методология и хармонизиран инструментариум да се осигурят надеждни, сравними, представителни данни за разпространението, честотата, интензитета и тежестта на насилието над жени на национално ниво и в страните – членки на Европейския съюз.

Данните от изследването показват, че сред жените на възраст 18 – 74 години:

  • 11.9% са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни, без значение кой е извършителят и каква е връзката помежду им;
  • 20.5% са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор. Включват се психическо, сексуално и физическо насилие (в т.ч. заплаха);
  • Младите жени (на възраст между 18 и 29 години) са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор. Всяка трета жена на възраст 18 – 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор (36.3%);
  • Почти всяка десета жена (9.5%) е преживяла физическо (включително заплахи) или сексуално насилие от лица в домакинството;
  • 12.2% от жените са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж, с когото са в професионални взаимоотношения;
  • 28% са преживяли физическо или емоционално насилие в детството си от един от двамата родители;
  • Две от три жени считат, че насилието над жени от страна на интимните им партньори в България се среща много или доста често.