26514985625148

Хърватия: Александър Радоев Иванов не е свещенослужител, а светски човек за Православната Църква

EN

Много православни хървати поставят в публичното пространство въпроса, „дали архиепископ на Хърватска Православна Църква Александър Радоев Иванов е каноничен епископ и дали всичко, което той говори на вярващите, е истина“.

След направено проучване по въпроса, ето и отговора.

Едно от нещата, които Александър Радоев Иванов проповядва и въвежда в заблуждение вярващите е, че „Хърватска Православна Църква“ по модела на Охридската Архиепископия ще получи автокефалия. Това той го казва, за да успокои хората и да ги манипулира, че едва ли не Вселенската Патриаршия раздава лесно автокефалии и „Хърватска Православна Църква“ също ще получи автокефалия.

Случаят с Охридската Архиепископия е различен, защото там епископите макар да са били 55 години в схизма, техните ръкоположения са канонични, те имат апостолско приемство. Докато ръкоположението на Александър Радоев Иванов е неканонично.

Самопровъзгласилият се за „архиепископ“ на т.нар. „Хърватска Православна Църква“ Александър Радоев Иванов, роден в България, не е канонично ръкоположен клирик – нито дякон, нито презвитер, нито епископ.

Това лице никога не е било клирик в канонична поместна Православна Църква. Биографията му е абсолютна енигма с неспоменаване на важна информация за неговото минало, за да не бъде разкрит, че всъщност той е един не само лъжеепископ, но и изобщо дори не е никакъв клирик.

Този човек, възползвайки се от патриотичното чувство и желание на православните хървати, които не искат да бъдат част от Сръбската Православна Църква, разбирайки, че някога преди 80 години е съществувала канонична Хърватска Православна Църква, решава да се самопровъзласи за „архиепископ“ на църква с име „Хърватска Правоалавна Църква“ и да организира около себе си не повече от 250-300 души.

Дори неговата „църква“ не е получила официална регистрация в министерството на правосъдието на Хърватия като „църква“, а е регистрирана като религиозна организация, каквито има много.

Православните хървати не искат да бъдат членове на Сръбската Православна Църква в Хърватия, която има пет епархии на територията на страната – Осиечко-Полска Епархия, Славонска Епархия, Загребско-Люблянска Епархия, Горнокарловска Епархия и Далматинска Епархия. Те не искат защото Сръбската Църква отдавна се е превърнала в една шовинистична религиозна организация, използвана като инструмент от Белград за влияние на масите и сърбизиране на всички православни християни на територията на бивша Югославия.

Според Белград и Сръбската Църква, щом си православен християнин в бивша Югославия, ти си сърбин, съответно храмовете, където трябва да се черкуваш са храмове на Сръбската Църква.

Българинът Александър Радоев Иванов е разбрал, че има „пазарна ниша“ в религиозно отношение и е започнал да прави бизнес с вярата на хората, заблуждавайки ги, че те се черкуват в канонични храмове и че се причастяват с Тялото и Кръвта Христови. Разбира се, около него се въртят и много пари, които са давани от наивни хора, които той манипулира и въвежда в заблуждение.

За бъде каноничен архиепископ, Александър Радоев Иванов първо трябва да е ръкоположен за каноничен дякон, след това за презвитер и за епископ, за да може да извършва канонични богослужения и да причастява вярващите православни хървати.

Александър и неговата „Хърватска Православна Църква“ нямат нищо общо със старата Хърватска Православна Църква от 1942 г., където Митрополит Ермоген и Епископ Спиридон са били канонично ръкоположени. Александър Радоев Иванов е взел само наименованието „Хърватска Православна Църква“, за да заблуди и привлече към себе си вярващите православни хървати.

„Църквата“ на Александър Радоев Иванов е част от измислената „Православна Патриаршия на народите“, ръководена от лъжепатриарха Николай, роден във Франция на 30 март 1952 г.

Този т.нар. „патриарх“ Николай също няма канонично ръкоположение.

Дори самият „патриарх“ Николай по време на своите служби смесва различни обреди – арменски, византийски, латински в зависимост от това, какъв концерт ще поръчат вярващите гости.

В измислената бизнес организация „Православна Патриаршия на народите“ няма нито един каноничен епископ и клирик. Повечето от тях са ръкоположени от неканоничния „патриарх“ Николай.

До скоро, в т.нар. „Православна Патриаршия на народите“ самозванецът Александър Радоев Иванов се води като „Задарски Епископ Александър“, който бил представител в Хърватия на тази неканонична и нямаща нищо общо с Християнството и апостолското предание „Патриаршия“.

За Православната Църква Александър Радоев Иванов е светски човек (цивилна особа). Дори няма информация той дали има канонично Кръщение, при положение, че той самият е способен да бъде неканоничен епископ.

Трябва да се отбележи, че православните християни поставят и въпроса, че Александър може би живее с жена. Ако това е вярно, няма как епископ да живее с жена.

Мненията, изразени в този коментар, не отразяват непременно тези на Doxologia Infonews.