2022 10 20 14 24 28

Нов законопроект на беларуския парламент не позволява на християните да се обръщат към ООН

UA

Петдесятниците от Беларус са преследвани за изучаване на Библията, кръщения и богослужения на фона на нарастващите репресии срещу гражданското общество.

Шест месеца след като петдесятен църковен пастор спечели дело за религиозна свобода в ООН, беларуските политици се опитват да лишат своите граждани от правото да се обръщат към междуправителствени организации.

Според информация на „Форум 18“, който следи нарушенията на човешките права в Източна Европа, има опасения, че законопроектът, който се разглежда, тази есен ще затвори една от малкото възможности за защита при нарушаване на човешки права в тази източноевропейска страна.

За Валентин Боровик ООН се превърна в апелативен съд от последна инстанция.

Полицията нахлу в помещенията в западния град Мости, където Боровик, петдесятен църковен пастор, провеждаше курсове за изучаване на Библията, и го обвини в управление на незаконна религиозна организация. Прокурорите смятат, че групата за изучаване на Библията не отговаряла на изискванията за регистрация като църква, тъй като има само 13 възрастни. В същото време християните нямали право да се събират без регистрация, тъй като имали всички признаци на религиозна общност.

Боровик възрази срещу такъв парадоксален правен конфликт и заяви, че има право да се среща с други вярващи без държавна регистрация, но въпреки това той все пак беше признат за виновен и глобен. Той обжалва и губи, обжалва отново и отново губи.

Делото беше отнесено до Върховния съд. И там загуби, въпреки че Конституцията защитава възможността за извършване на богослужения и религиозни ритуали и обреди.

„Този ​​случай е пример за трудностите, пред които са изправени християните в Беларус“, каза Мервин Томас, основател на „Християнска солидарност по света“. „Правителството на Беларус трябва да бъде принудено да спазва собствените си закони и международни задължения и да позволи на гражданите свободно да се събират и да практикуват своята вяра.“

През 2021 г. Боровик се опита да го направи. Той отнесе случая си до Комитета по правата на човека на ООН, който принуди правителството да отговори на въпроси относно религиозната свобода в Беларус и законите, по които е обвинен пасторът. През март комисията обяви решението си: Боровик спечели делото .

В същото време се появи доклад на ООН, който критикува правителството на Беларус и казва, че то се опитва да „потисне недоволството и да организира репресии срещу гражданското общество“. Повече от 1000 души бяха обвинени в това, което докладът нарича „политически мотивирано преследване“, след като маси от демонстранти се появиха публично, за да протестират срещу преизбирането на авторитарния нелегитимен президент Александър Лукашенко.

Правителството затвори и повече от 270 неправителствени организации и 13 медии, като ги обяви за „екстремистки“, както се случва в Русия. Десетки журналисти бяха задържани, а повече от 30 адвокати, които защитаваха дисиденти и се противопоставяха на нарушенията на човешките права, бяха лишени от лицензи.

Властите продължават да преследват религиозни малцинства, включително петдесятници, Свидетели на Йехова и кришнаити. Някои от тях, като Боровик, се обърнаха към ООН.

А сега парламентът разглежда възможността страната да се оттегли от Международния пакт за граждански и политически права, което означава, че гражданите на Беларус могат да загубят правото да се обръщат към ООН, пише „Форум 18“. Депутатът, отговарящ за този законопроект, не е дал публично обяснение за тази законодателна инициатива, като чрез секретарката си заяви, че „не коментираме този въпрос“.

Законопроектът ще бъде обсъден в долната камара на парламента тази есен. Ако бъде одобрен от двете камари и влезе в сила, Беларус може да се оттегли от международния договор за правата на човека в началото на следващата година.

Според международни наблюдатели Лукашенко, който управлява страната от 1994 г., практически не допуска съществуването на парламентарна опозиция. Народните представители са заети да гласуват най-вече за неговите инициативи.

Международни наблюдатели и високопоставени служители и лидери смятат, че последните пет избора, на които беше избран Лукашенко, не са нито свободни, нито честни, нито легитимни. Европейският съюз не признава Лукашенко за законно избран президент, а Беларус е под санкции от ЕС, Великобритания и САЩ. Единственият голям международен поддръжник на Беларус е Русия.

Някои наблюдатели смятат, че натискът от Запада принуждава авторитарния владетел да се опитва да упражнява още по-голям контрол над беларуското общество и да преследва тези, които смята за заплаха.

Победата на Боровик в ООН не принуди властите на Беларус да зачитат правата на другите евангелски християни. След резолюцията от март властите принудиха няколко църкви да се пререгистрират.

Петдесятната църква „Нов живот“ в Минск постоянно е наказвана за богослужение на паркинга на църквата. Църквата беше изгонена от сградата, която заемаше (преустроен краварник) през 2021 г., но нейните членове продължиха да се събират на паркинга, дори в студа на зимата. Длъжностни лица казват, че неразрешените събрания застрашават правния статут на църквата, който хипотетично позволява на църквата да провежда разрешени събрания.

„Няма къде да отидем и сме емоционално привързани към това място“, каза пасторът на църквата пред „Форум 18“, но добави: „Господ прави чудеса дори в нашата ситуация… църквата все още функционира.“

Друга църква беше глобена за кръщенета в река и басейн през 2022 г. Можеше да бъде лишена и от правния си статут. Пасторът можеше да се обърне към ООН, но той каза на Voice of Martyrs, че може да не го направи, защото „няма смисъл“.