293624315 572050874360504 8628188491586664946 N

Александър Ангелов към Архимандрит Никанор Мишков: На това ли учите монасите, да извършват неморалните си действия тайно?

Автор: Александър Ангелов

Тези, които ме познават, знаят, че аз съм искрен и открит човек, и това, което мисля, не го спестявам, а го заявявам публично.

Шокиран съм от изказванията, които чета и на които автор е клирикът на Българската Патриаршия Архимандрит Никанор Мишков.

Под споделени публикации във връзка с действията на Архиепископа на Америка Елпидофор, който, както Doxologia Infonews вече ви съобщи, извърши Свето Кръщение на децата на гей двойка, Архимандрит Никанор пише едни потресаващи коментари.

Първо, Никанор заявява, че той самият би кръстил децата, макар техните семейства да „противоречат“ на християнския морал. Същият заявява, че „децата не носят вина за идиотщините на възрастните“.

След това Никанор пише, че „не може да се откаже кръщение на тези деца“, но че Кръщението „можеше да извърши всеки един неизвестен (непопулярен) свещеник, и без снимки“.

„Не можем да поздравим архиепископа за това“, заявява Никанор, а също така пише, че Светото Кръщение, извършено от Архиепископ Елпидофор, е „шоу“.

Оставам настрана отвратителната изменчивост и безпринципност на Никанор, който във всеки свой коментар, според дискурса на събеседника си, пише различно. Никанор е известен с това, че в една фейсбук група пише по един начин, в друга – по друг начин, за да се хареса на масата. Според различните ситуации архимандритът изразява различни коренно противоположни позиции и мнения. На това ли ни учи Евангелието? Да бъдем ехидни? Не разбира се.

По-важен е обаче въпросът със съжденията, които се въртят в главата на Архимандрит Никанор. Вие представяте ли си какви съвети той дава на архиепископа!? Че било по-добре Кръщението да се извърши от непопулярен свещеник. Да бъде тайно. Да не скандализира обществото. Без снимки. Без медийно отразяване.

Питам се, на това ли са научени българските монаси, и на това ли учат новаците? Всичко, случващо се в Българската Църква, да се случва тайно от обществото, но да се случва. Да се краде тайно, да се правят оргиите тайно? Да се пиянства тайно? Да се вършат какви ли не глупости тайно? Потресен съм от аморалното мислене на този духовник.

Няма да пропусна да отбележа, че Никанор постоянно се подмазва на духовници и вярващи от Вселенската Патриаршия и останалите гръкоезични църкви. А същевременно ги оплюва и осъжда в българските фанатични русофилски фейсбук групи.

Между другото, точно тази дума – „шоу“ – използват крайно невежи хора и фанатици в Гърция, Русия и България, за да охулят действията на Архиепископ Елпидофор.

Именно поведението на Никанор е нехристиянско, защото той дава съвети да се крие и мами. А поведението на Архиепископ Елпидофор е христово, защото Христос би постъпил точно така, видно от Светото Писание, което казва, че Бог не гледа на лице, а на сърце. Когато душата ти е чиста, няма значение дали си гей или не. Но когато душата ти е педерастка, то това вече е проблем.

И последното, което бих казал е следното. Нека прикритите гейове духовници, които непрекъснато осъждат останалите хомосексуалисти в обществото, да знаят, че Бог би ги съдил не за това, че са гейове, а заради техния език, с който обиждат и осъждат себеподобните, докато се крият зад маската на привидната хомофобска ярост, за да прикрият истинската си вътрешна хомосексуална страст.

Отвращавам се от лицемерни хора и двойни играчи.

Както по-рано, така и сега отново изразявам пълната си подкрепа към Негово Високопреосвещенство Архиепископа на Америка Елпидофор за това, че реши да кръсти децата на гей двойка, и да го направи публично. Архиепископ Елпидофор застана достойно, с името си, с целия си авторитет, и заяви, че тези деца трябва да станат християни. И аз го подкрепям.

Призовавам Православната Църква да започне да работи за приемане на LGBT+ хората. Вярвам, че това рано или късно ще се случи.