Начало » Other languages » Srpskohrvatski/Српскохрватски » Vartolomej Bečiću: Čestitam Vam na podršci Mitropoliji, kao i što se na pravi način borite za religijske slobode i jedinstvo svih u Crnoj Gori | FOTO

Vartolomej Bečiću: Čestitam Vam na podršci Mitropoliji, kao i što se na pravi način borite za religijske slobode i jedinstvo svih u Crnoj Gori | FOTO

ELBG UA


Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas u Istanbulu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog posjete predsjednika crnogorskog Parlamenta.

„Čekali smo na ovu posjetu. Zaista ohrabrujemo i divimo se Vašoj mladosti, mudrosti i hrabrosti. Čestitam Vam na tome što se na pravi način borite za religijske slobode jedinstvo svih u Crnoj Gori. Čestitam Vam na podršci Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj i njenom mitropolitu, Joanikiju”, istakao je Patrijarh.

„Zaista ste srećni što imate Joanikija, kao nasljednika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija”, kazao je Patrijarh.

On je kazao da je upoznat sa teškim uslovima pod kojima se odigralo ustoličenje mitropolita crnogorsko – primorskog Joanikija. 

„Pružili ste mu sjajnu podršku. Pratili smo kompletnu situaciju i molili se za mir, napredak i stabilnost”, istakao je Patrijarh koji je iskoristio ovu priliku da predsjednika Bečića zamoli da prenese pozdrave i bratsku ljubav mitropolitu Joanikiju i narodu Crne Gore.

Bečić je istakao da mu je izuzetna čast što ima priliku da razgovara sa patrijarhom kao prvim po časti među pravoslavnim episkopima i glasnogovornikom pravoslavlja.

Naglasivši značaj koji carigradski tron ima u vjeri, samim tim što je Carigradska partijaršija majka Crkva našoj Crkvi, te ističući da je nesumnjivo velika podrška pravoslavcima širom svijeta, Bečić je kazao da je Crna Gora većinski pravoslavna država, koju, pored toga, krase i multietičnost i multikonfesionalnost, te da je naša država primjer zemljama u regionu u kreiranju budućnosti kroz međunacionalni i međuvjerski sklad.

Bečić je prenoseći pozdrave patrijarhu od mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija patrijarhu Vartolomeju kazao da je, kao prijatelj blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, od njega u više navrata čuo bratske riječi pohvale i ljubavi prema Crkvi konstatinopoljskoj, te da se uvijek rado sjećao studentskih dana koje je sa Njegovom Svetošću patrijarhom Vartolomejem Amfilohije proveo u Rimu.

Predsjednik Bečić je upoznao patrijarha sa tim koliko  smo, kao društvo, učinili za vjerske slobode izmjenama spornih članova  Zakona o slobodi vjeroispovjesti. 

„Tačno godinu dana nakon što je u Skupštini Crne Gore, odlukama nove skupštinske većine, usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojima se u suštini eliminišu svi, za crkve i vjerske zajednice, sporni članovi”, istakao je Bečić.

Predsjednik Bečić je istakao zahvalnost vjernog naroda Crne Gore zbog dragocjenog doprinosa koji je Patrijarh vaseljenski Vartolomej dao za izgradnju Hrama Hristovog vaskrsenja od kamena temeljca, u čijem je postavljanju učestvovao, pa sve do svečanog osvećenja.

„Do kraja sam posvećen ustavnom principu sekularnosti,a poštujući vjekovno trajanje pravoslavne Crkve, njen značaj za prosvjetu, kulturu i društvo, te shodno tom principu, ja kao predsjednik Skupštine se držim po strani kada je u pitanju unutrašnje uređenje pravoslavne Crkve – poštujući Ustav Crne Gore i crkveni kanonski poredak”, zaključio je Bečić i istakao da je Mitropolija crnogorsko-primorska bila i ostala zajednička kuća Crnogoraca i Srba.

Patrijarh Vartolomej zamolio je predsjednika Bečića da mitropolitju Joanikiju uruči poklon, kopiju Panagije sa svojim inicijalima.

Izvor: skupstina.me

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal