Vučić čestitao Vladi Crne Gore zbog ustoličenja Joanikija | VIDEO

In other languages: BG


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da „sve zasluge za čin ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju pripadaju Vladi Crne Gore“ i dodao da je srpska tajna policija „samo neko ko je prikupljao informacije i dostavljao nadležnim organima„.

Bezbednosno-informativna agencija je celu noć obaveštavala rukovodstvo Srbije o situaciji u Crnoj Gori, ali to rade sve obaveštajne službe, obaveštavaju o situaciji u regionu„, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Mitropolit SPC Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru nakon što je helikopterom sa poglavarom SPC Porfirijem došao do manastira. Ustoličio ga je Porfirije, uprkos velikim protivljenjima praćenim incidentima.

Vučić je rekao i da je postojao plan da se odloži ustoličenje, ali da je Vlada Crne Gore promenila takvu odluku u toku noći.

Čestitam i premijeru Zdravku Krivokapiću što je pokazao da država ima instrumente da sprovede u delo ono što planira„, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da očekuje da će poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije bezbedno otići sa Cetinja u Podgoricu i dodao da postoji razmena informacija policija i bezbednosnih službi Srbije i Crne Gore.

Vučić je rekao da Srbija nema nikakve velikosrpske aspiracije prema Crnoj Gori i da Beograd „želi najbliže, najbolje i bratske odnose sa tom zemljom„.

Sad se obraćam Milu Đukanoviću i drugima – nemamo i nikada nismo imali nameru bilo koga da pokoravamo. Ni ti, ni bilo ko drugi nećete pokoravati Srbiju, nećete vladati zemljom na sve moguće načine, preko kriminala, policijskih, politčkih struktura, funkcionera u obaveštajnim strukturama„, rekao je Vučić.

Mi smo te ljude, koji su radili protiv Srbije, najvećim delom počistili i nastavićemo, a nećete pokoriti Srbiju„, rekao je Vučić.

Dačić: SPC pokazala nepokolebljivost

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom incidenata pred ustoličenje mitropolita Sprske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinju, da je „malo događaja u Crnoj Gori upamćenih po nečoveštvu„.

Dačić je za televiziju Pink rekao da je vlast oko predsednika Crne Gore Mila Đukanovića videla ustoličenje mitropolita „kao dobru priliku za destabilizaciju“ i ocenio da je SPC pokazala „nepokolebljivost u veri i svojoj odlučnosti„.

U pravu su kada kažu: ‘Ako nas proteraju sa Cetinja, proteraće nas i iz drugih krajeva‘“, izjavio je Dačić.

Joanikija je za mitropolita u Crnoj Gori izabrao Sabor SPC u Beogradu, krajem maja ove godine. On je na tom mestu nasledio višedecenijskog mitropolita SPC u Crnoj Gori, Amfilohija, koji je umro od posledica korona virusa u oktobru prošle godine.

Najava ustoličenja izazvala je visoke etničke tenzije između građana srpskog i crnogorskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori, pre svega zbog mjesta održavanja. Cetinje je kulturno istorijski centar Crne Gore i simbol duhovne, državne i nacionalne samobitnosti Crnogoraca.

Istovremeno je i sedište Mitropolije SPC u Crnoj Gori i mesto u kome je ustoličena većina mitropolita.

Izvor: slobodnaevropa.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal