Reakcije iz regije i svijeta na dešavanja u Crnoj Gori

Vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljivane u političke svrhe ili izazivati nove podjele, poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula

In other languages: BG


Događaj ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija i sukobi između demonstranata i policije izaziva reakcije iz regije i svijeta.

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Evropske unije u Podgorici su u zajedničkom saopćenju za javnost osudili sve oblike nasilja.

Također su apelovali na sve građane da odgovorno doprinose očuvanju mira, čuvanju javnog reda i mira, te na policiju da isključivo koristi samo potrebna i zakonita sredstva, prenose podgoričke Vijesti.

“Pojedinci će morati da odgovaraju za svoje postupke. Prioritet u narednom periodu bi trebalo da bude uspostavljanje demokratskog, inkluzivnog i konstruktivnog političkog dijaloga, uključujući sve strane koje su iskreno opredijeljene za svijetlu evropsku budućnost ove zemlje članice NATO-a, poštujući osnovne slobode, posebno slobodu izražavanja, slobodu mirnog okupljanja i slobodu vjeroispovijesti. Svi koji na osnovu ovih principa rade na pomirenju društva imaće našu kontinuiranu podršku”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Ambasada SAD-a: Pojedinci će odgovarati za svoje postupke

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori saopćila je da Vlada te zemlje poziva sve strane u Crnoj Gori na hitno smirivanje situacije.

“Vjerske slobode i sloboda izražavanja, uključujući mirno okupljanje, moraju se poštovati. Iako je bilo mnogo upiranja prstom u to ko je odgovoran, na kraju će pojedinci odgovarati za svoje postupke”, poručili su objavom na Facebooku.

Također su pozvali građane da ne ispoljavaju svoj bijes prema policiji koja, kako su naveli, pokušava očuvati javni red. U isto vrijeme su pozvali policiju da koristi samo sredstva koja su neophoda za uspostavljanje mira.

“Svi koji podržavate multietničku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru – apelujemo na vas da smirite trenutne tenzije”, poručili su iz Ambasade SAD-a u Crnoj Gori.

Poziv na smanjenje tenzija

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik pozvao je na smanjivanje tenzija i poštovanje različitosti u Crnoj Gori, prenosi Tanjug.

“Veoma sam zabrinut zbog vijesti koje dolaze iz Podgorice i sa Cetinja. Apleujem na sve političke i vjerske lidere da umire tenzije širom zemlje i u potpunosti zaštite crnogorsku tradiciju različitosti, poštovanja i modernog evropskog društva”, poručio je Bilčik putem svog Twitter profila.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Cristina Oana Popa poručila je da bi svi koji misle dobro Crnoj Gori trebalo da prestanu da podstiču etničke i vjerske podjele i netrpeljivost.

Na svom Twitter profile Popa je ukazala da će podsticanje tih podjela “potkopati ponosnu tradiciju Crne Gore mirnog i harmoničnog suživota više etničkih i vjerskih zajednica”, prenosi FoNet.

“Svi donosioci odluka moraju da Crnu Goru stave ispred svojih političkih razlika i interesa. Samo širok međustranački politički dijalog omogućit će Crnoj Gori da prevaziđe podjele, očuva stabilnost i napreduje na putu ka Evropskoj uniji”, zaključila je Popa.

‘Vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljivane’

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula rekao je da sa posebnim zanimanjem prati razvoj krize uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i da zabrinjava rast tenzija zbog odabira mjesta ceremonije.

“U demokratskom društvu svakako treba poštovati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika, ali jednako tako smatram da vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljivane u političke svrhe ili izazivati nove podjele u ionako polarizovanom društvu kakva je Crna Gora i danas”, rekao je Picula za Radio-televiziju Crne Gore, prenosi FoNet.

On se pridružio svima koji u institucijama Evropske unije podržavaju evropski put Crne Gore i koji ovih dana apeluju na odgovornost svih uključenih, tako da doprinesu spuštanju napetosti.

“Sloboda izražavanja, ali i protesta je nepovrediva. Crna Gora je posljednjih decenija gradila, prije svega, sekularno, multietničko i multikonfesionalno društvo. U takvom društvu se moraju uvažavati razlike, identiteti, ali i odlučno braniti dosegnuti standardi ako su ugroženi”, poručio je Picula.

Izvor: balkans.aljazeera.net

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal