Joanikije ustoličen u Cetinjskom manastiru: „Trebaće nam dosta vremena da prevaziđemo podjele“. Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije napustili su Cetinjski manastir i helikopterom krenuli za Podgoricu | VIDEO

In other languages: BG


U Cetinjskom manastiru danas je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Tome se protivila grupa demonstranata, koja je tražila da se ta svečanost obavi van Cetinjskog manastira.

Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ušli su u Cetinjski manastir.

Oni su na Cetinje stigli helikopterom.

U Cetinjskom manastiru za danas je planirano ustoličenje Joanikija, čemu se protivi grupa demonstranata, tražeći da se ta svečanost obavi van Cetinjskog manastira.

Joanikije kaže da su podjele vještački izazvane, te da su činili sve da ih uklone za šta će, kaže, trebati puno vremena.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da će nam „trebati dosta vremena da prevaziđemo ove podjele“.

On je nakon što je ustoličen u Cetinjskom manastiru kazao da se na Cetinju moglo vidjeti dosta podjela koje su, kako kaže vještački izazvane.

Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebaće nam dosta vremena“ naveo je on.

Vašim dolaskom i dijeleći zabrinutost pokazali ste veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore“ naveo je Joanikije u obraćanju patrijarhu srpskom Porfiriju.

Nisam došao da mi služe, nego da služim„, rekao je Joanikije.

U govoru je pomenuo prethodne crnogorske mitropolite, sa najvećim naglaskom na višedecenijskog mitropolita Amfilohija.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru.

Joanikije je ustoličen povicima „Dostojan“.

Različita mišljenja neće biti problem ako se ima međusobnog poštovanja, kaže Joanikija, pozivajući na razmjenu ne mržnje i pakosti, već dobre volje kako bi se osjetila blizina bratskog mira.

Patrijarh srpski Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Patrijarh srpski Porfirije kazao je da u Crnu Goru nijesu došli da bilo šta otmu ili da nekoga ugroze već da, kako je rekao, izvrše sveti čin ustoličenja mitropolita Joanikija.

Ovim svečanim činom mi nijesmo došli bilo šta da otmemo, bilo koga da ugrozimo ili ne daj bože bilo šta da ukrademo. Došli smo da izvršimo sveti čin ustoličenja na mjesto arhijereja ove eparhije„, rekao je Porfirije.

To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i poslije velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Nismo došli ovdje da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja„, rekao je Porfirije.

On je dodao da je „mir ovdje potrebniji nego išta“.

Vi ste ovdje da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovdje da otupljujete oštrice i spajate mostove„, kazao je Porfirije.

Okupljeni aplaudirali su pripadnicima Protivterorističke jedinice koji su patrijarha srpskog Porfirija sproveli iz manastira do helikoptera.

Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije napustili su Cetinjski manastir i helikopterom krenuli za Podgoricu.

Izvor: vijesti.me & rtcg.me

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal