I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka háromnapos látogatásra Magyarországra érkezett | FOTÓK

A pátriárka találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

In other languages: BGEL – EN


A Miniszterelnökség által közreadott képen a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkező I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka (k) nyilatkozik a sajtó munkatársainak, miután fogadta őt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. szeptember 10-én.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a találkozón úgy fogalmazott, soha nem állt szemben egymással a keleti és a nyugati kereszténység Magyarországon, hanem egymást mindig megbecsülte és elismerte. A miniszterelnök-helyettes felidézte, hogy 2000-ben a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus szentnek ismerte el István királyunkat;

az 1054-es nagy egyházszakadás óta államalapító uralkodónk az első közös szentje Keletnek és Nyugatnak.

Ezt az ajándékot Magyarország soha nem felejti el a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak, őszentsége I. Bartholomaiosz pátriárkának, és soha nem fogjuk elfelejteni azt a gazdagságot, azt a hitet, amit Konstantinápolyból kaptunk a honfoglalás után” – fogalmazott Semjén Zsolt.

I. Bartholomaiosz a találkozón azt mondta, nagyon szoros kapcsolat fűzi össze a magyar államot és az egyetemes patriarchátust. „Egyesít bennünket Szent István király.” Emlékeztetett, hogy körülbelül húsz évvel ezelőtt saját kezűleg hozta el Magyarországra azt a hivatalos dokumentumot, amely a keleti szentek sorába iktatta István királyt.

A pátriárka elmondta azt is, örömére szolgál, hogy a következő napokban újra láthatja Ferenc pápát, akivel nagyon szoros és baráti a kapcsolata.

Az Emberi Méltóság Tanácsa az Emberi Méltóságért kitüntetést adományozta I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkának. A kitüntetést szeptember 10-én Lomnici Zoltán, a tanács elnöke és Szunai Miklós főtitkár adta át a főpásztornak, aki sokat tett az emberi jogokért és a környezet védelméért.


I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka háromnapos látogatásra Magyarországra érkezett.

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusának tájékoztatása szerint a pátriárka délben találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

I. Bartolomaioszt szombat reggel a Sándor-palotában fogadja Áder János köztársasági elnök. Ezt követően a pátriárka ünnepélyes keretek között elhelyezi a három szent főpapról – Nagy Szent Vazulról, Teológus Szent Gergelyről és Aranyszájú Szent Jánosról – elnevezett templom alapkövét az egyetemes patriarchátus magyarországi exarchátusának Múzeum utcai épületében.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j) a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezett I. Bartholomaioszt, Konstantinápoly ökumenikus pátriárkájával Budapesten 2021. szeptember 10-én. MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

Forrás: gondola.hu

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal