Архиепископът на Атина: Спомних си за земетресението във Виотия, което срина селото ми и знам каква болка изпитват критяните, които са изгубили домовете си | VIDEO

In other languages: EL


Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II пристигна на посещение в Ираклион и районите, пострадали от силното земетресение, което удари о-в Крит с магнитут от 5,8 по скалата на Рихтер.

Негово Блаженство посети района на Аркалохори за да изкаже своята подкрепа и съпричастност с пострадалите от земетресението жители, както и да им окаже освен морална, но и материална подкрепа. Той беше придружен от местния Архиерей – Митрополитът на Аркалохори, Кастели и Вианос г-н Андрей, както и други архиереи и клирици от Църквата на Крит.

Архиепископът посети палатката на щаба за земетресението в Крит, за да разбере от първа ръка какви са нанесените материални щети и с какво може да помогне на хората от района.

Той излезе от палатката изключително развълнуван като заяви: „Спомних си земетресението във Виотия, което срина със земята моето село и направих връзка със зетресението край Аркалохори. Как мога да не дойда тук, за да изкажа моята солидарност, подкрепа и грижа към критяните, изгубили своите домове“.

От своя страна, Митрополитът на Аркалохори г-н Андрей заяви, че нещата са много трудни и че „нека да не се шегуваме, хората ще зимуват в палатките“, тъй като има срутени къщи.

Митрополит Андрей заяви, че посещението на Архиепископа в района на земетресението е от изключително важно значение както за моралната и материална подрепа на пострадалите, така и за Архиепископа, който ще окаже сериозен натиск върху правителството и компетентните министерства за предоставяне на ресурси и за незабавни действия.

От своя страна, кметът на Миноа Педиада г-н Франгакис заяви пред медиите и пред Архиепископа на Атина, че след земетресението повечето от училищата в района вече не са годни за използване, тъй като или са срутени, или имат сериозни конструктивни поражения върху тях. Г-н Франгакис подчерта, че от 1800 деца в неговата малка община близо 1400 – 1500 от тях ще могат да се върнат в класните стаи. Останалите няма да могат, а дистанционно обучение към този момент няма да е възможно да бъде реализирано, тъй като повечето от къщите на тези деца вече не могат да бъдат обитавани.

Архиепископ Йероним заяви, че Еладската Църква с каквото може ще помогне както морално, така и материално, но и че той лично ще окаже натиск върху правителството и компетентните органи за незабавни действия по решаване на належащите проблеми с домовете на хората.

Накрая, Негово Блаженство разговаря с пострадали хора, за да разбере конктретно какви са техните нужди.

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από το Αρκαλοχώρι

Posted by Cretalive.gr on Thursday, September 30, 2021

Posted by Cretalive.gr on Thursday, September 30, 2021

Източник: cretalive.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal