Sfânta Liturghie arhierească și dezvelirea unei plăci omagiale în cinstea Mitropolitului georgian Iona Ghedevanişvili – Mănăstirea Pângărați | VIDEO & FOTOGRAFII


La Mănăstirea Pângărați din județul Neamț a fost dezvelită astăzi, 1 iulie 2021, o placă omagială în cinstea Mitropolitului georgian Iona Ghedevanişvili, fost stareț al așezământului monahal ocrotit de Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie între anii 1790-1792.

Ceremonia a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dar și de o slujbă de pomenire, săvârșită în cinstea mitropolitului georgian și a tuturor ctitorilor și ostenitorilor Mănăstirii Pângărați.

Alături de credincioșii nemțeni și de slujitorii parohiilor și mănăstirilor din zonă, a fost prezent și Excelența Sa, Domnul Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, precum şi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Georgiei, compusă din Ierom. Irineos (Shengelia), coordonatorul Biroului de Relaţii Publice al Mitropoliei de Ruis-Urbnisi, Ierom. Ieronymos (Katamadze), secretarul Biroului de Presă al Mitropoliei de Ruis-Urbnisi și d-l Luka Mgaloblishvili.

Cine a fost Mitropolitul Iona Ghedevanişvili?

Conform inscripției de pe placa comemorativă, Iona Ghedevanişvili a fost o renumită personalitate a Bisericii Georgiene – mitropolit, călător şi scriitor. A crescut la curtea Patriarhului Anthonie I, care, încă din copilărie, l-a pregătit pentru slujirea preoţească. În anul 1753, Patriarhul Anthonie l-a tuns în monahism pe tânărul Iona şi l-a hirotonit diacon. Până în anul 1763, loan a trăit în Rusia, în Eparhiile Vladimir şi leropol. După ce sa întors în Georgia, Patriarhul Anthonie l-a ridicat pe lona la rang de arhimandrit şi l-a numit egumen al Mănăstirii Jvari din Mtskheta. În anul 1775, lona a fost hirotonit episcop și ridicat la rangul de Mitropolit de Ruiz.

A călătorit în aproape întreg estul ortodox: de la Constantinopol, Athos și Ierusalim, până în insulele Patmos, Samos, Lesbos, Hios (Chios), Lemnos, Cipru, Rodos, Tenedos, Kefalonia ş.a., Beirut, Damasc, Egipt și peninsula Sinai. De asemenea, a fost în Veneţia, Viena, Polonia și, cu permisiunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost pentru o perioadă ascet la Lavra Kievo-Pecherska.

În Trieste, Iona Ghedevanişvili s-a întâlnit cu Împăratul Imperiului Roman, losif al ll-lea (1765-1790), iar la laşi, în anul 1789, cu prinţul G. A. Potemkin. Cu acordul acestuia și al episcopului Ambrozie (Serebrenikov) (22 decembrie 1789 – 29 decembrie 1791), lui lona Ghedevanişvili i-a fost dată spre conducere Mănăstirea Pângărați. Timp de 2 ani, mănăstirea a devenit una dintre cele mai bogate din principatul Moldovei.

În luna decembrie a anului 1791, lona a primit ordin de la Împărăteasa Ecaterina a II-a să plece la Kiev. Ajuns aici, a fost numit vicar al Mitropolitului Samuel (de Miroslav), care era grav bolnav, și a locuit la Lavra Kievo-Pecherska, conducând eparhia și hirotonind preoți. Pe perioada aflării sale la Moscova, lona a fost un om al cărții. Cu sprijinul şi recenziile lui a fost publicat în limba georgiană Mineiul Praznical (1805). De asemenea, împreună cu episcopul Dositei Pitskhelauri şi arhiepiscopul Pafnutie de Abhazia, a fost în comunitatea biblică rusească, unde se pregătea pentru publicare Biblia în limba georgiană.

A trecut la Domnul în anul 1821 și a fost înmormântat la mănăstirea cu hramul Acoperemântului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din suburbia Moscovei.

Sursă: doxologia.ro

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal