Festival dedicat copiilor la Gorj


La Țicleni, judeţul Gorj, în parcul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, a avut loc prima ediție GorjFest copii. Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. A fost un moment unic în istoria orașului Țicleni, iar organizatorii doresc să devină unul cu tradiție. În cele două zile ale manifestării artistice, zeci de copii au învățat de la artiști și meșteri populari câteva dintre tainele picturii, iconăritului pe sticlă și împletitului coșurilor din nuiele.

GorjFest copii, festival aflat la prima ediție, a fost organizat de Primăria orașului Ţicleni, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu, Casa de Cultură a Orașului Ţicleni şi Parohia Ţicleni, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Pe parcursul celor două zile a avut loc tabăra de creaţie artistică ce a promovat copiii talentaţi, prin participarea directă a acestora la diferite activităţi. Mici și mai mari, copiii participanți au învățat să picteze pe hârtie de la artistele plastice Corina Preda Perianu și Clara Brodeală, au învățat de asemenea cum se confecționează coșurile din nuiele de la meșterul popular Gheorghe Cîrja din Bălești, reprezentant al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu. Acesta le-a explicat pe îndelete procedeele de împletire, astfel că mai mulți dintre elevi au reușit să confecționeze coșuri, spre marea lor satisfacție. O altă activitate foarte apreciată de adoles­cen­ții participanți la GorjFest Ți­cleni a fost cea a picturii icoanelor pe sticlă, activitate susținută de profesorii Pompiliu și Cristina Ciolacu. De la cei doi artiști iconari, copiii au aflat și numeroase infor­mații despre istoria icoanelor din Gorj și a felurilor în care țăranul le-a confecționat și pictat de-a lungul istoriei.

Alături de organizatori au fost și mai mulți părinți, bunici, dar și cadre didactice voluntare: Nicoleta Stănoiu de la Liceul Tehnologic Bîlteni-structura Grădinița Nr. 2 Peșteana-Jiu şi Adriana Șofei de la Liceul Tehnologic Țicleni. Fiecare s-a implicat în buna organizare a festivalului. Pe viitor, la Parohia Țicleni vor mai avea loc astfel de evenimente menite să aducă la un loc oamenii din comunitate. „Au fost două zile foarte frumoase, în care copiii au învățat multe lucruri noi, care i-au încântat. GorjFest copii organizat la Țicleni, în parcul Bisericii «Sfântul Gheorghe», a fost despre bucuriile care îmbogățesc sensul vieții, a fost despre frumos, dăruire, meșteșuguri, talent. Ne dorim să putem organiza cât mai des astfel de activități care ajută la dezvoltarea personală a copiilor”, a subliniat preotul paroh Dragomir Țicleanu. La finalul festivalului, copiii au fost premiați.

Sursă: ziarullumina.ro

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal