Distincţii pentru realizatorii machetelor Catedralei Naţionale | FOTOGRAFII

In other languages: BG


Vineri, 9 iulie, pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, a fost prezentată o nouă machetă a ansamblului arhitectonic al cărui element central va fi cel mai reprezentativ lăcaş de cult al Bisericii Ortodoxe Române.

Această machetă, realizată la solicitarea şi cu sprijinul financiar al domnului Marian Pandilică, de către Valentin Zaharia, este confecţionată din beţe de chibrit şi alte tipuri de materiale specifice şi reflectă planul arhitectonic actualizat al ansamblului Catedralei Naţionale. De altfel, domnul Valentin Zaharia a mai realizat în trecut alte două machete ale Catedralei, pe care le-a dăruit Patriarhiei Române. Datorită complexităţii detaliilor, realizarea celei de-a treia machete a durat aproximativ un an şi jumătate, spre deosebire de proiectele anterioare, pentru a căror execuţie a fost necesară o perioadă de aproximativ doi ani.

Cei doi ostenitori care au făcut posibilă această realizare au primit în aceeaşi zi, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Diploma de Onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”, insigne cu Catedrala Naţională, dar şi invitaţia de a participa la prima Sfântă Liturghie ce se va săvârşi în sfântul lăcaş după recepţia lucrărilor. Distincţiile au fost oferite de părintele vicar administrativ patriarhal Ionuţ-Gabriel Corduneanu.

Cele trei machete realizate de domnul Valentin Zaharia vor fi expuse, la momentul potrivit, în Muzeul Catedralei Naţionale şi în alte clădiri bisericeşti reprezentative.

Sursă: ziarullumina.ro

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal