Начало » Other languages » Română » Georgia: Muzica bisericească a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial

Georgia: Muzica bisericească a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial

In other languages: BG


Muzica bisericească georgiană a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial al ţării prin decizia premierului Irakli Gharibashvili, a anunţat Centrul de Stat pentru Folclor din Georgia, citat de Orthochristian.

Cântarea polifonică religioasă georgiană reprezintă una dintre principalele simboluri ale identității noastre naționale și, în același timp, una dintre cele mai mari realizări culturale ale omenirii, a declarat Irakli Gharibashvili.

Iniţiativa includerii muzicii bisericeşti în patrimoniul cultural imaterial a aparţinut Centrului de Stat pentru Folclor din Georgia.

„Cântarea georgiană nu este doar o comoară pentru o anumită națiune, ci pentru întreaga lume creștină”, au transmis oficialii Centrului.

Se aşteaptă ca decizia să asigure păstrarea valorilor culturale, care vor fi transmise din generaţie în generaţie, mai ales cu ajutorul tinerilor.

Cântul georgian polifonic își are originea în Evul Mediu. Această tradiție muzicală este recunoscută de cercetători ca fiind una dintre cele mai vechi tradiții muzicale polifonice (cu origini din sec. V-VI d. Hr., dacă nu chiar mai timpurii). Astăzi, doar o mică parte a acestei moșteniri este inserată în practica liturgică georgiană și în sălile de concerte.

Polifonia veche georgiană a fost recunoscută de UNESCO în anul 2001 ca fiind un monument unic și intangibil al culturii imateriale a umanității.

Sursă: basilica.ro

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal