Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Bucureștilor


Arhiepiscopia Bucureştilor a organizat marţi, 15 iunie, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoţească. Au fost prezenţi 13 candidaţi, absolvenţi de studii teologice şi fii duhovniceşti ai eparhiei, care îndeplinesc condiţiile canonice, statutare şi regulamentare bisericeşti pentru ocuparea unui post clerical vacant.

Examenul s-a desfăşurat la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală. Comisia de examinare, formată din profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi angajaţi ai centrului eparhial, a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Candidaţii au susţinut o probă scrisă şi o probă orală, a transmis postul de televiziune TRINITAS TV al Patriarhiei Române.

„Acest examen urmăreşte să descopere modul în care cunoştinţele teologice au fost însuşite de fiecare candidat şi mai ales disponibilitatea misionară a fiecărui teolog de a pune în aplicare cunoştinţele şi abilităţile practice pe care le deţine. Noutatea acestui examen o reprezintă faptul că, recent, a apărut ediţia a 4-a a Îndrumătorului Administrativ Bisericesc, o lucrare înnoită întrucât, pe de o parte, Statutul Bisericii Ortodoxe Române a fost republicat, iar pe de altă parte, au apărut regulamente noi, respectiv Regulamentul pentru administrarea bunurilor bisericeşti şi Regulamentul pentru funcţionarea cimitirelor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. În acelaşi timp, au fost actualizate anumite informaţii regăsite în paginile Îndrumătorului. Toţi candidaţii au avut la dispoziţie o lună pentru a se pregăti cu ajutorul acestui nou Îndrumător, pentru a obţine note bune. Nădăjduim că acest examen, care are rolul de a certifica formarea acestor teologi, constituie pentru ei un prilej de a se pregăti pentru viitoarea slujire clericală la care sunt chemaţi de Biserică”, a afirmat părintele Dumitru Ştefănescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Rezultatul examenului de capacitate preoţească este valabil un an pentru cei care obţin o medie între 7 şi 9 a celor două probe, scris şi oral, respectiv doi ani pentru cei cu medii mai mari de 9.

Sursă: ziarullumina.ro

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal

COMMENTS