Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare”, organizat la Constanța | LIVE


Astăzi, 26 mai, are loc Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare”.

Evenimentul este organizat de către Academia Tomitană, în parteneriat cu Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului și Arhiepiscopia Tomisului și se va desfășura miercuri, 26 mai 2021, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, Str. Arhiepiscopiei, nr. 23, după următorul program:

– Ora 11.00- Conferință extraordinară de presă susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu, vicepreședintele Academiei Tomitane și membru titular al Académie Européenne des Sciences, des arts et lettres, din Paris (CV-ul complet la https://academiatomitana.ro/prof-constantin-barbu/).

Domnia sa va răspunde punctual la acuzele și argumentele istorice ale Cancelariei Sf. Sinod, din adresa-răspuns referitor la istoricitatea Mitropoliei Tomisului.

– Ora 12.00- debutul lucrărilor Simpozionului, în cadrul căruia vor lua cuvântul: Acad. Prof. Constantin Barbu, Acad. Prof. Ion Deaconescu, Prof. Dr. Nechita Runcan, Conf. Univ. Dr. Ionuț Holubeanu, Lect. Univ. Dr. Pricop Mircea Cristian.

 Constantin Barbu lansează cartea. Este absolvent de Filologie la Universitatea din Craiova.

 Prezentarea i-o face Eugen Tănăsescu. El va prezenta argumente puternice legate de Mitropolia Tomisului.

De Constanța mă leagă o întâmplare foarte simplă. Când se înființa universitatea în 90, ministrul învățământului era Mihai Șora. Ministrul dădea audiențe și eu beam pepsi în camera lor de odihnă. Așa l-am rugat pe Șora să facă universitatea la Constanța și nu în alt oraș“, spune Barbu. 

Barbu explică de ce Mitropolia Tomisului a existat și va trebui să existe în continuare.

Patriarhul României este un tip genial, dar cei care au scris scrisoarea catre Arhiepiscopia Tomisului au fost amatori., a mai precizat Barbu.

El a mai spus că scrisoarea a fost scrisă de niște proști, pentru că au făcut referire la plagiat în scrisoare.

În jurul orei 12.30, la eveniment s-a alăturat și ÎPS Teodosie.

Noi aici am adus o lumină. Care a fost în adâncuri, a fost risipită și s-a adunat. Soarele răspandește razele în toate părțile pământului. Pentru împrejurimile acestui tinut, Tomisul este ca un loc în care soarele spiritualității și al civilizatiei și al culturii a rămas aici, chiar dacă razele lui s-au răspândit în toate părțile lumii. Acum, toate razele se adună la locul de baștină, a spus ÎPS Teodosie.

Se cuvenea să ne redobândim valoarea spirituală

Avem aici cea mai veche civilizație din Europa, comparabilă cu cea din țara sfântă. La Hârșova, este locul cu civilizația cea mai veche. Se cuvenea să ne redobândim valoarea spirituală, a mai adăugat ÎPS Teodosie.

În cadrul evenimentului se vor lansa încă 100 de volume a colecției intitulată „Monumenta Romaniae Historica”, ce pune în lumină, alături de colecțiile de documente deja existente în patrimoniul Academiei Tomitana, titlul de noblețe al poporului român și al Bisericii, evidențiat în scrierile primului mileniu creștin.

Pe nedrept, de foarte multă vreme, sub influența nefastă a unor factori politici și sociali improprii, românilor li s-a refuzat titlul de noblețe pe care istoria l-a conferit patriei lor.

Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare” și lansarea a încă 100 de volume din colecția intitulată „Monumenta Romaniae Historica”, ce pune în lumină, alături de colecțiile de documente deja existente în patrimoniul Academiei Tomitana, titlul de noblețe al poporului român și al Bisericii, evidențiat în scrierile primului mileniu creștin.

Sursă: ziuaconstanta.ro

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal