Formiran predmet protiv MCP i Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije

In other languages: BG


U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom Manastiru i Manastiru Dajbabe – potvrđeno je Pobjedi iz tog tužilačkog organa.

– Predmet se nalazi u fazi izviđaja, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka – rekli su iz SDT-a.

Krivičnu prijavu podnijela je nevladina organizacija Montenegro International.

Krivična prijava uslijedila je nakon što je 7. maja bivši đakon Srpske pravoslavne crkve Bojan Jovanović otpužio episkopa budimljansko-nikšićkog Mitropolije crnogorsko primorske Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija, a o tome piše u svojoj knjizi „Ispovest kako smo ubili Boga“ u izdanju NVO Montenegro International.

On je na promociji knjige u biblioteci „Njegoš“ na Cetinju govoreći o pedofiliji unutar Srpske pravoslavne crkve kazao da je „zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije „koji je o svemu znao duže od četiri decenije“.

– Amfilohiju ne možemo da sudimo jer je umro, ali moramo javnosti kazati da je taj čovjek znao o pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi još dok je bio banatski vladika. Gospodina Joanikija ne smatram vladikom. To je čovjek koji je bio zadužen za vođenje istrage o pedofiliji o slučajevima koji su se desili u Cetinskom manastiru, manastiru Dajbabe i drugim manastirima na teritoriji Crne Gore 2011, 2012. i 2013. godine i koji je sve te slučajeve zataškao – rekao je Jovanović tada.

Prošle godine je, kako je kazao, imao sastanak sa specijalnim državnim tužiocem Milivojem Katnićem koga je pozvao da ga sasluša i pokrene istragu u skladu sa svim dokazima koji postoje o umiješanosti vrha Mitropolije crnogorsko primorske u zataškavanju slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve.

Извор: Pobjeda

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal