A fost hirotonit un preot pentru Parohia Ortodoxă Ucraineană din Capitală


Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit duminică, 30 mai 2021, Sfânta Liturghie la Parohia „Nașterea Maicii Domnului”‑Drumul Taberei din Protoieria Sector 6 Capitală. Cu acest prilej, diaconul Vladimir‑Clement Malcovici a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Ortodoxe Ucrainene „Sfântul Ierarh Petru Movilă” din București, care aparține de Vicariatul Ortodox Ucrainean din România.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a reliefat legătura dintre pasajul evanghelic rânduit și praznicul Pogorârii Duhului Sfânt. „Mântuitorul începe în mod pedagogic să i Se descopere, să‑i arate adevărata Lui identitate acestei femei. El este o Persoană deosebită, Care are puterea de a da apa cea vie oamenilor. Apa cea vie este harul Sfântului Duh. De aceea, Duminica a 5‑a după Paști, a Samarinencei, a fost așezată doar cu trei săptămâni înaintea praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, pentru că această sărbătoare este legată de aceste vorbiri ale Mântuitorului despre apa cea vie, care va deveni o realitate tocmai după praznicul Cincizecimii, când harul va umple inimile celor care au crezut în Iisus și au primit cuvântul Evangheliei Sale”, a precizat Preasfinția Sa.

De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul l‑a hirotonit întru preot pe diaconul Vladimir-Clement Malcovici, pe seama Parohiei Ortodoxe Ucrainene „Sfântul Ierarh Petru Movilă” din București, care aparține de Vicariatul Ortodox Ucrainean din România. „În România avem un vicariat ortodox ucrainean cu sediul la Sighetu Marmației, unde există un protopopiat pentru Maramureș, deoarece cele mai multe comunități ale ucrainenilor care locuiesc de multă vreme în România sunt în Maramureș. Avem comunități și în Bucovina, care țin de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, și mai avem un protopopiat ucrainean la Lugoj, unde avem câteva parohii ucrainene în județele Timiș și Caraș-Severin. Acești ortodocși ucraineni săvârșesc Sfânta Liturghie în limba maternă. De asemenea, potrivit legilor statului, învățământul este în limba maternă și se bucură, așa cum este cunoscută România la nivel mondial, de toate drepturile și libertățile. Am avut încă din timpul Patriarhului Justinian Marina un protopopiat ucrainean în Maramureș, care a fost ridicat la rangul de vicariat după anul 1990. Acest vicariat ține direct de Patriarhia Română, de aceea, toate evenimentele care au loc aici – sfințiri de biserici, hirotonii de preoți, ridicări în rang – sunt săvârșite cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Cu acest prilej, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate, părintele paroh Dumitru Colotelo de la Parohia „Sfântul Ierarh Petru Movilă” din București a primit rangul de iconom stavrofor.

La slujbă a participat și Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, care a vorbit despre egalitatea religioasă a cultelor din România: „Într‑o lume secularizată, deschiderea societății românești spre credință este o șansă pe care puține societăți europene o au astăzi. Este o șansă spirituală, pentru că omul care crede are un temei în plus pentru o viață împlinită. Omul care crede își descoperă mai repede și își dezvoltă cu mai mult entuziasm vocația slujirii semenilor”.

Sursă: ziarullumina.ro

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal