Papisto tuntee vastuunsa kastetoimituksessa

Upotuskaste on kirkon perinteinen kastetapa – Suomen ortodoksisen kirkon papisto käyttää kuitenkin aina harkintaa kastetta toimitettaessa.

Uutinen Romaniassa 1.2. tapahtuneesta tragediasta on varmasti järkyttänyt monia. Romanian ortodoksinen kirkko vahvistaaRO, että kuusiviikkoinen vauva on menehtynyt pian ortodoksisen kirkon kastetoimituksen jälkeen.

– Uutinen on äärimmäisen surullinen ja hätkähdyttävä. Näin ei saisi koskaan tapahtua. Ajatuksemme ja myötätuntomme ovat kuolleen pienokaisen perheen ja läheisten luona, toteaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo.

Samalla arkkipiispa vakuuttaa, että Suomessa kirkon jäsenet voivat jatkossakin tuoda lapsensa kasteelle pelotta.

– Meillä on hyvin koulutettu papisto, joka tuntee kirkon tradition ja tuntee vastuunsa sekä sakramenttia että toimitukseen osallistuvia ihmisiä kohtaan. Vaikka upotuskaste on kaikkien kirkkojen alkuperäinen kastetapa ja se on sitä edelleen ortodoksisessa kirkossa, niin kaste voidaan toki toimittaa pastoraalisen harkinnan nojalla myös toisin, kertoo arkkipiispa Leo.

Kasteen symboliikka on vahvaa. Upotus kasteveteen kuvaa kuolemaa syntiin langenneelle maailmalle ja liittymistä Kristuksen kirkon jäsenyyteen, pelastukseen. Syyt upotuskasteesta pidättäytymiselle ovat kuitenkin monet.

– Ihan ensin on tietysti olemassa terveydellisiä syitä, jotka estävät kasteen toimittamisen upottamalla. Ne tulevat yleensä esiin jo varhain kasteaikaa varattaessa, sillä vanhemmat ovat hyvin valveutuneita. Myös papisto osaa useimmiten tarkistaa asian kysymällä vanhemmilta, onko heillä tiedossa mitään estettä upotuskasteelle, kertoo käytännöllisen teologian yliopisto-opettaja, pastori Teemu Toivonen Itä-Suomen yliopistosta.

Joskus lapsi ei syystä tai toisesta rauhoitu kastetilanteessa lainkaan. Silloin upottaminen on riski ja lapsi kastetaan esimerkiksi laskemalla hänet jalat edellä altaaseen ja valelemalla kolmesti kokonaan märäksi.

– On myös pyhäkköjä, joiden kasteallas on niin pieni, että siinä ei mahdu toimittamaan upotuskastetta. Jos tarkastellaan ortodoksista maailmaa laajemmin, niin huomataan, että paikoin jopa puhtaasta vedestä voi olla kastetilanteessa pulaa. Kirkon perinne on kautta historian tunnistanut poikkeustilanteena klinikkakasteeksikin kutsutun version, jossa vain kastettavan pää valellaan vedellä. Olennaisinta on, että kaste tapahtuu Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, muistuttaa isä Teemu.

Ortodoksisella seminaarilla kastetoimitus käydään tulevien ortodoksiteologien kanssa tarkasti läpi jo kauan ennen mahdollista papiksi vihkimistä.

– Itse sakramentin kulun lisäksi opetuksessa puhutaan tietysti myös siitä, mikä on turvallinen tapa käsitellä vauvaa. Käytännön taidot opitaan kuitenkin tekemällä. Varsinkin jos työskentelee seurakunnassa, jossa kasteita pääsee toimittamaan harvoin, niin nuorella papilla saattaa mennä vuosia siihen, että upotuskasteen toimittaminen tuntuu luontevalta, kertoo Ortodoksisen seminaarin johtaja, pastori Mikko Sidoroff.

Arkkipiispa Leo haluaa painottaa, että Suomen ortodoksisessa kirkossa ei ole koskaan tapahtunut Romaniassa tapahtuneen kaltaista onnettomuutta.

– Ortodoksinen kastetoimitus on turvallinen, koskettava ja iloinen tilaisuus sekä kastettavan läheisille että toimittavalle papistolle. Pelkoon ei siis ole koskaan syytä.

Teksti: Maria Hattunen

Lähde: Ὀρθόδοξη Αὐτόνομη Ἐκκλησία τῆς Φιλλανδίας | Suomen ortodoksinen kirkko | Ortodoxa kyrkan i Finland | Финландская Православная Церковь

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal