Fler får besöka varuhus än kyrkan – präst i Skellefteå ifrågasätter pandemilagen

In other languages: BG

Pandemilagen som slår hårt mot kyrkorna är inkonsekvent och borde justeras – det skriver biskopar som företräder Sveriges kristna råd i ett brev till regeringen. En som reagerat på att kvadratmeterregeln får tillämpas i affärer men inte i kyrkan är prästen Hans Marklund i Skellefteå.

Han står i Skellefteå landsförsamlings kyrka vilken normalt sett har plats för 600 sittande besökare. Nu får bara åtta personer vistas här samtidigt. Trots att korskyrkan är runt tusen kvadratmeter stor. Detta eftersom kyrkorna enligt Folkhälsomyndighetens definition inte omfattas av det som kommit att kallas kvadratmeterregeln som innebär att varje person ska ha tio kvadratmeter till sitt förfogande i en lokal.

– Reglerna är inkonsekventa när så många kan gå till ett litet gym eller vistas tio gånger så många på en möbelaffär. Jag ser ju kyrkan som ett andligt gym och precis som vi behöver vårda kroppen behöver vi vårda själen och anden, säger Hans Marklund.

”Finns ett stort behov”

Han är också jourhavande präst och har märkt att allt fler söker kontakt via telefon och chatt i dessa pandemitider.

– Uppenbarligen finns det ett stort behov bland människor att ha någon att prata med och få social kontakt.

Sveriges Kristna Råd, med bland andra ärkebiskop Antje Jackelén i spetsen, har skrivit ett brev till regeringen och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och efterlyst mer konsekventa regler. I brevet nämns som exempel Uppsala domkyrka. Om kvadratmeterregeln tillämpades skulle 273 personer kunna fira gudstjänst där.

Förslag på remiss

Och kanske är en förändring på gång. Regeringen har lagt fram ett förslag som innebär att man kan ha en särskild regel för sittande publik inomhus där man kan hålla ett tryggt avstånd. Det förslaget är nu ute på remiss.

I klippet ovan hör du Hans Marklund berätta mer om han upplever de nuvarande reglerna.

Källa: SVT Nyheter

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal