Почина римокатолическият епископ в Русе г-н Петко Христов

Малко след 6ч. тази сутрин след боледуване в болницата в Русе почина Негово Високо Преосвещенство Епископ Петко Христов.

Епископската Конференция поднася своите дълбоки съболезнования на духовенството и верните на Никополската Епархия. По-късно ще бъде дадено съобщение за погребението.

Погребалната литургия в памет на Негово Високопреосвещенство Монсеньор Петко Христов ще се състои на 19 септември 2020 година, събота, в 12 часа в катедралата „Свети Павел от Кръста“ – гр. Русе, съобщават от Никополската епархия.

На 15 септември в 15 часа тялото на покойния епископ ще бъде пренесено в епископския дом в Русе, където свещениците, монасите и монахините ще се помолят за покойника и ще се отслужи благослов на починалия. Около 17 часа ковчегът ще бъде изложен в катедралния храм, от сряда до петък вечер 18-ти септември ще има възможност за молитва и поклонение. Ако има групи от желаещи от енориите, нека предварително се обадят на отец Валтер Гора. Монсеньор Петко Христов ще бъде погребан в специален параклис в катедралата „Свети Павел от Кръста“.

Бог да го прости! Вечна и блаженна да бъде паметта му!

БИОГРАФИЯ

Негово Високопреосвещенство епископ Петко Христов бе 25-ти Никополски епископ. Роден е на 9 октомври 1950 г. в с. Велчево, Великотърновско, на 15 декември 1985 г. е ръкоположен за свещеник от епископ Самуил Джундрин. През 1990 г. дава първите си обети в Ордена на Отците Францисканци – Конвентуалци, а вечни обети на 15 декември 1993 г. Служил е в енориите в гр.Белене и в с.Трънчовица.

На 18 октомври 1994 г. е обявен от папа Йоан Павел II за Никополски епархиен епископ. На 6 януари 1995 г. е ръкоположен в римската базилика „Св.Петър“ във Ватикана от Негово Светейшество папа Йоан Павел II. От 2001 година е президент на „Каритас България“

По време на управлението на монс. Петко Христов Никополска епархия възстанови напълно пастирската си дейност и я разшири. Бяха открити нови енории, ремонтирани и построени нови църкви.

Източник: Римокатолическа църква в България

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎