Архимандрит Никанор (Мишков): Ако искате да бъдете манипулирани, четете сайта „Двери БГ“ на агент „Ангелов“ от ДС


Автор: Архимандрит Никанор (Мишков), Игумен на Свещения Църногорски Монастир на Светите Козма и Дамян, Митрополия на София

Поредна порция щуротии се появи в сайта „Двери“, куриран от дългогодишния верен и предан служител на ДС агент „Ангелов“.

На наивните си читатели тези интелигентни църковни журналисти, достойни за политическа кариера дори като втори лица в държавата, съобщават, че „журналистка стана монахиня в Гигинския манастир“!!!
Вътре в текста, като нямат очи да попитат, те гадаят къде ли щяла да се подвизава новата монахиня и правят спекулации, че Църногорския монастир щял да става смесен мъжко-женски (нещо, забранено от св.канони). Внушават също така, че новата монахиня щяла да преминава на послушание в Самоковския девически манастир.

И, за да бъде манипулацията пълна, лъжат, че „скитът в Смиров дол от години е обект на съдебни спорове между архим.Никанор и бившия игумен, който бил прогонен от манастира“.

Да започнем с това, че агент Ангелов и бившия игумен на Църногорския манастир отец Евгений са дългогодишни колеги по служба, работили за ДС под ръководството на полк.Христо Маринчев. Похвална е колегиалната им солидарност и подкрепата, която сайта „Двери“ оказва на загубената кауза на отец Евгений. Последният се ползва с протекцията и подкрепата и на други бивши кадри на ДС като Бончо Асенов и т.н.

Заявявам отговорно, че между мен и отец Евгений няма никакви съдебни спорове. Дело срещу него е заведено от манастира „Св.св.Козма и Дамян“, който е юридическо лице по ЗВ и просто се представлява от мен в качеството ми на игумен. Делото, касаещо собствеността над сградата в с.Смиров дол, представляваща „параклис с пристройка“, е спечелено на две инстанции, като решението на Софийския апелативен съд е оспорено от отец Евгений пред ВКС. Човекът, съвсем в духа на литературния герой Ам-гъл от известния роман, и до момента настоява, че „то си е мое“ („my precious!“).

Другата манипулация в публикацията е това, че монахиня Павла щяла да „остане“ в Гигинския манастир и той да се превърне в „смесен“. Монахиня Павла е сестра на Горноврабчанския манастир, на снимките добре се вижда коя монахиня я води под мантия. Това, че за свещенодействието на пострижението бе избран храмът на скита „Св.Пантелеймон“, не променя нищо. Въпрос от практическо естество.

Искам пак да напомня за лъжите, писани в същия този сайт по мой адрес и по адрес на манастира: през 2018г., че съм бил арестуван и изгонен от Атон, „доказано“ с фалшив уж „полицейски“ протокол и през 2019г., че уж Църногорския манастир щял да бъде продаван на търг заради някакви дългове.

Нито някой някога ме е арестувал на Атон, нито манастира е продаван или продаден. Както се казваше в известната реклама: „Ех, мечти…“.

Архимандрит Евгений никога не е бил гонен от Църногорския манастир и неговите метоси, а самоволно напусна. И до ден-днешен получава заплата от Софийска митрополия за незнайно каква служба, която изпълнява. Живее от четири години в с.Якимово, област Монтана. Продължава да е брат на нашия манастир. Чакаме го да се осъзнае и да се покае за нарушаването на монашеския си обет за нестяжание.

Уважаеми братя и сестри, ако искате да продължавате да бъдете лъгани и манипулирани, осведомявайте се от сайта „Двери“ и трaвестита Славка Божкова!

Източник: Facebook