ОТВОРЕНО ПИСМО на Архимандрит Никанор (Мишков) до редакцията на Двери БГ във връзка с тяхна клеветническа публикация от 19 март 2020 г.

От Doxologia INFONEWSпубликуваме отворено писмо на Негово Високопреподобие Архимандрит Никанор (Мишков), Игумен на Свещената Църногорска Обител на Светите Козма и Дамян, до редакцията на Двери БГ във връзка с тяхна клеветническа публикация от 19 март 2020 г. под заглавие Отстраниха игуменката на Самоковския манастир преди старта на ремонти със събрани средства,  и по-конкретно за пасажа: „Това не е първият случай на подмяна на игумени на манастири в Софийска епархия преди старта на ремонти или други дейности, за които има осигурени средства, но не на всички се дава гласност. Свалените от длъжност няма от кого да получат защита и случаите се потулват. През 2017 г. сваленият игумен на Гигинския манастир беше прогонен от св. обител и се принуди да търси подслон в приюта на о. Иван в с. Якимово, Ломско. Той изпрати отворено писмо до митрополитите на БПЦ, в което описваше патилата си, но мерки не бяха взети. Новият игумен на манастира архим. Никанор дори даде под съд Двери, защото публикува отвореното писмо по молба на автора му, но загуби делото.
* * *
Почитаеми редактори на сайта „Двери БГ“,
Във връзка с Ваша публикацияот 19 март 2020 г., в която отново публикувате невярна информация, касаеща мен и поверената ми от Вседържителя Бога Свещена Обител, държа да се възползвам от правото си на отговор, което да бъде публикувано за сведение на тези, които са се заблудили от Вашите новини. И тъй:
1.Бившият Игумен на Църногорската Обител никога не е бил прогонван от Обителта, най-малко пък през 2017 г. Добре известно е на всички, че още през 2011 г. Архимандрит Евгений напусна Свещената Обител и се премести да живее в с. Смиров дол, където беше построен Монастирски Метох. След като той си го присвои чрез оформянето на нотариален акт на свое име, без никакви причини и  без да уведоми никого, тайно извозвайки вещите на Монастира, Архимандрит Евгений напусна и се засели  в приюта в Якимово. Въпросният духовник, бивш агент на Държавна сигурност, съвсем беше занемарил грижите за Църногорския Монастир и беше се отдал на отдавнашните си привички, което скандализира хората от региона и стана причина да бъде освободен от длъжността игумен. Същият се води брат на Монастира, редовно получава заплата, въпреки че от близо четири години не живее в  диоцеза на Свещената Софийска Митрополия и беше многократно призоваван да се завърне в Обителта.
2.Аз не съм загубил делото за клевета, което водих срещу Вашия сайт, а го прекратих. Причината беше бягството от отговорност на екипа Ви: никой не застана с лицето си да поеме отговорност за клеветите,  публикувани по мой адрес. Оказа се, че Николай и Полина Спирови не били регистратори на сайта, а е бил Константин. Е, на мен не ми отива да си играем на криеница. Ако пожелая, бих могъл по всяко време да заведа дело срещу него. Смятам обаче, че сте си взели поука.
3.Напомням Ви незавидното качество на Вашата „журналистика“ – как през 2018 г. бяхте публикували един уж полицейски протокол от Света Гора, който беше фалшив и с невярно съдържание (това е престъпление): името ми изписано неправилно както на гръцки, така и на латиница, и без данни от документите ми за самоличност – нещо абсурдно в практиката на полицията, особено пък на гръцката полиция, която винаги е стриктна в работата си. Освен това, ако този протокол беше истински и с верни мои лични данни, нямаше една медия да разполага с него, защото тя не е заинтересована трета страна по казус, какъвто няма.
Отново по един подмолен начин атакувате безпричинно ръководството на Свещената Софийска Митрополия. Не зная дали го осъзнавате, или не, но това, с което се занимавате, е дупка в морето. Вие сте в миналото на църковния живот.
Леки пости!
19 март 2020 г.
Архимандрит Никанор,
Игумен на Свещената Църногорска Обител на Светите Козма и Дамян
* * *
По-долу прилагаме скрийншотове на публикацията от Двери БГ: