Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Митрополитът на Лимнос Йеротей посети Бачковския Монастир | СНИМКИ

Митрополитът на Лимнос Йеротей посети Бачковския Монастир | СНИМКИ

EL


На 18 януари 2022 г., по случай празника на Светите наши отци Атанасий и Кирил, Патриарски Александрийски в Храма на Свети Атанасий в Дидимотихон, покровител на града, беше отслужена Божествена Литургия от Митрополита на Лимнос и Свети Евстратий г-н Йеротей III по покана на местния Архиерей – Митрополита на Дидимотихон, Орестиада и Суфли г-н Дамаскин.

След това, по свое желание Митрополит Йеротей посети Ставропигиалната Свещена Обител Успение Богородично в Бачково за поклонение пред нейната чудотворна икона.

Митрополитът и неговия съпровод бяха приети с голяма радост и ентусиазъм от братството на Обителта, чийто Игумен е Преосвещеният Велички Епископ г-н Сионий, представител на Българския Патриарх г-н Неофит и познавач на гръцкия език. Делегацията на Митрополита сес сътои от Архимандрит Йеронимос Схизас, Главен архиерейски наместник на Митрополията на Лимнос, Архимандрит Кирилос Александропулос, отговорящ за митрополитския кабинет, отец Николаос Кулохерис, административен служител от офисите на Митрополията, както и от отец Александрос Папайоану от Митрополията на Дидимотихон.

Игуменът проведе приятелски разговор с Митрополит Йеротей относно църковните новини от цялата Вселена. Епископ Сионий разказа на своя гост за историята на монастира, който е един от трите най-големи и най-известни монастири в България.

Още по-забележителен е поводът на отслужването на Свещената Агрипния (Всенощно бдение) в обителта (19 януари), в същата вечер от посещението по случай празника на Свети Евтимий, Архиепископ Търновски (Търново – столица на България през 14 в.). Гробът на Свети Евтимий се намира в дворното пространство. Свети Евтимий по незнайни причини е заточен във Великата Лавра на Света Гора, а след това заточен от император Йоан V Палеолог на о-в Лимнос, където е обикнат от местните жители и поради тази причина с дълбоко уважение е добавен в местния агиологий (църковен календар – Бел. прев.).

Митрополитът на Лимнос и неговите придружители след като получиха монашеска почерпка в художествено украсения архондарик в Свещената Обител, обиколиха всички места в монастира като Католикона и музея. Там видяха с голяма изненада и възхита стенописи на гръцки език, между които и на гръцки философи (Аристотел, Теофраст, Платон, Плутарх, Питагор, Плотий и др.). Тези философи поради съществени исторически причини са изографисани в предверието на много от монастирите на Света Гора.

Накрая, гостите си тръгнаха с голяма благословия след като се поклониха на множеството спасени Свети Мощи, които се съхраняват в Бачковския Монастир.

Митрополитът на Лимнос Йеротей започна своето поклонническо пътуване от Гърция през Кавала, Ксанти, Комотини, Александруполис, Дидимотихон, стигайки до Пловдив и Бачковския Монастир в България.

Източник: orthodoxianewsagency.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal