Начало » Новини » Светът » Президентът Стево Пендаровски разговаря с Вселенския Патриарх във Фенер за статута на Църквата в Република Северна Македония | VIDEO & СНИМКИ

Президентът Стево Пендаровски разговаря с Вселенския Патриарх във Фенер за статута на Църквата в Република Северна Македония | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: MKGREN


Автор: Йордан Георгиев

Днес на 19 юни 2021, Президентът на Република Северна Македония г-н Стево Пендаровски посети Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей във Фенер.

Г-н Пендаровски беше придружаван от високопоставени сътрудници в Президенството и Генералния консул на страната в Града г-н Актан Аго. Те бяха посрещнати на входа на Патриаршията от Високопреподобните Великия Протосингел г-н Теодорос и Архимандрит Григориос Франгакис, Главен секретар на Светия и Свещен Синод заедно с клирици от Патриаршеския двор.

Г-н Пендаровски се поклони в Патриаршеския Храм на Свети Георги във Фенер.

След това, Стево Пендаровски и неговата делегация бяха приети от Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Президентът на Република Северна Македония изрази задоволство, че е в Турция, която посещавал няколко пъти и е имал различни срещи.

Срещата премина в топлосърдечна атмосфера. На срещата бяха обсъдени въпроси от общ интерес, сред които въпросът за автокефалията на Църквата в Република Северна Македония – МПЦ-ОА и възстановяването на каноничното ѝ единство с останалия православен свят.

Стево Пендаровски призова спорът да бъде разрешен възможно най-скоро, защото, както посочи самият той, „раната на едно място в православния свят боли в целия православен свят“.

Също така беше обсъдена и значителната роля на Вселенската Патриаршия за преодоляването на църковния спор между Сръбската Патриаршия и Църквата в Република Северна Македония.

На срещата присъстваха Високопреосвещеният Митрополит Старец на Халкидона г-н Емануил, Високопреподобните Велик Протосингел г-н Теодорос Меймарис, Архимандрит Григориос Франгакис, Главен секретар на Светия и Свещен Синод и Великия Сингел г-н Яковос Крочак, както и членове на делегацията на г-н Президента.

За посещението си във Фенер обяви самият Президент на страната на своята страница във Facebook.

Благодаря ви, че приехте нашето предложение за среща в условия на пандемия. Посетих Патриаршията преди 19 години. След това ми дадохте кръст за жена ми и моето неродено дете и се помолихте за тях. Беше красив спомен. Много се радвам да се срещнем отново“, заяви Стево Пендаровски на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей като му благодари за срещата, както предава Анадолската Агенция (АА).

От АА са публикували само политическата част от срещата, която се отнася до мира на Балканите, членството в ЕС на всички страни от Балканите, вкл. и членството на Република Турция.

От своя страна, Вселенският Патриарх Вартоломей благодари на г-н Пендаровски за посещението му, като му пожела неговото посещението в Турция да има добри резултати.

За нас е особено важно и радостно, че отношенията между Република Северна Македония и Турция са добри. Вашето присъствие на Дипломатическата среща на върха в Анталия е показател за тези добри отношения. Ще се молим за вас и за целия свят да живеете в мир, както и мирът между съседните държави да бъде постоянен. Ние подкрепяме мира между балканските страни. Искаме всички балкански държави да се присъединят към Европейския съюз. Ние също така искаме Турция, която е кандидат от дълго време, да стане член на Европейския съюз. Като Вселенска Патриаршия ние подкрепяме членството на Турция в Европейския съюз“, заяви Негово Всесветейшество.

Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх се обърна към г-н Пендаровски със следните думи: „Г-н Президенте, като Майка Църква благославяме вас и целия православен народ в страната ви“.

Накрая, Негово Божествено Всесветейшество изпрати лично г-н Пендаровски и неговата делегация до предверието на Патриаршията.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal